• Twitter
  • Facebook
Foto: Wikipedia

Vandaag viert Stevie Nicks haar 74e verjaardag. Gefeliciteerd! In het midden van de jaren 70 werd Nicks een megaster als charismatische zangeres van Fleetwood Mac, waar ze in 1974 als “package deal” werd aangenomen door Mick Fleetwood, daar waar het eigenlijk alleen om haar toenmalige levensgezel Lindsey Buckingham ging. Nicks paste echter wonderwel in het nieuwe concept en ze zette samen met Buckingham de band weer op de kaart.

De eerste LP in deze samenstelling, simpelweg ‘Fleetwood Mac’ genaamd, bevat nummers als ‘Landslide’ en ‘Rhiannon’.  Met dat laatste nummer was de groep in Nederland heel succesvol. Stevie brak definitief door na het schrijven van het nummer ‘Dreams’. Dit liedje was afkomstig van het met platina verkochte album ‘Rumours’ en behaalde de eerste plaats in de Amerikaanse Top 100. Deze LP leverde ook de nummer 1 hit ‘Go your own way’ en de top tien hit ‘Don`t stop’ op.  Ook op het volgende album ‘Tusk’ wist Stevie enkele meesterwerken te produceren waaronder ‘Sara’, een nummer dat was opgedragen aan een van haar persoonlijke vriendinnen.

In 1978 scoort ze een grote hit met Kenny Logins met ‘Whenever I call you friend’. Na de wereldtournee van 1979-1980 stortte ze in en raakte verslaafd aan cocaïne en alcohol. In 1981 kwam haar eerste soloalbum uit, genaamd ‘Bella Donna’ en dit album werd een wereldsucces. Een samenwerkingsverband met o.a. rocker Tom Petty leverde een commercieel succes op met ‘Stop draggin’ my heart around’, zo ook het duet ‘Leather and lace’ met Don Henley. Met laatstgenoemde had ze ooit een korte relatie. Na haar derde album laat ze zich vrijwillig opnemen in een Betty Ford kliniek om van haar drugsverslaving af te komen. ‘Stand back’ uit 1983 en ‘Rooms on fire’ zijn twee van haar meest succesvolle songs in Nederland. Haar laatste LP ‘In your dreams’ kwam uit in 2011.

Zo`n anderhalf jaar geleden heeft Stevie een groot deel van haar muziekrechten van de hand gedaan. Uitgeverij Primary Wave heeft volgens ‘The Wall Street Journal’ een aandeel van 80 procent genomen. Met de deal sleepte Stevie zo’n 100 miljoen dollar binnen. In de catalogus zit een groot deel van Stevie`s grootste solo hits, maar ook nummers van Fleetwood Mac, waaronder ‘Landslide’, ‘Edge of ‘Seventeen’ en ‘Dreams’.

 
Translate »
Share This