Stephen Stills viert vandaag zijn 76e verjaardag.  Hij is als Amerikaans gitarist en singer-songwriter het bekendst geworden als lid van de groepen Buffalo Springfield en Crosby, Stills, Nash & Young. De jonge Stills zat op vijf verschillende middelbare scholen en leerde diverse instrumenten bespelen en vertoonde zijn kunsten in eerste instantie in de schoolfanfare.

Stills speelde eerst in een aantal minder succesvolle bands zoals de “Continentals” en de “Au Go Go Singers”. In 1965 vormde Stills samen met Neil Young en Richie Furay de groep Buffalo Springfield. Een invloedrijke band, die drie albums uitbracht. Hij schreef onder meer hun bekendste nummer ‘For what it’s worth’. Dit nummer, dat in 1966 uitgebracht werd, ging over een studentenprotest in Amerika naar aanleiding van het sluiten van een populaire uitgaanslocatie. Een andere bekende song werd ‘Expecting to fly’.

Na het uiteenvallen van Buffalo Springfield in 1968 vormde Stills samen met ex-Byrd David Crosby en ex-Hollie Graham Nash in 1969 de supergroep Crosby, Stills & Nash (CSN). Stills typeerde de samenzang als een combinatie van ‘de mooie Keltische klaagzang van Graham, het kattengespin van David en mijn eigen cementmolen’. Later kwam daar ook Neil Young bij, en werd het Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY). De groep leverde o.a. de classic geworden album ‘Deja Vu’(1970) af en singles als ‘Marrakesh Express’(1969), ‘Woodstock’, ‘Teach Your Children’ en ‘Our House’(1970) bestormden de Veronica Top Veertig.

In 1971 richtte Stills de groep Manassas op met onder anderen Chris Hillman en Al Perkins. Manassas bracht twee albums uit, Manassas en Down The Road. Tegenwoordig worden deze vaak als solo-albums van Stephen Stills beschouwd. CSNY viel uiteen in 1970, waarna de leden elk een solocarrière opbouwden. Stills heeft een twaalftal solo-albums uitgebracht. Solo werd ‘Love The One You`re With’ een hit voor hem.  Af en toe waren er later nog reünies met Crosby, Nash en ook Young.  In 2018 verscheen zijn laatste album ‘Everybody knows’ met Judy Collins.

 
Translate »
Share This