Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 4 mei 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘Musclebound’ van Spandau Ballet. Het nummer was gepend door Gary Kemp, die samen met zijn broer Martin deel uitmaakte van de New Romantic band. De groep bestond verder uit zanger Tony Hadley, John Keeble, Steve Norman en Michael Ellison. (al snel vervangen door Richard Miller)

Aanvankelijk heette de groep The Cut, maar dit wordt eerst veranderd in The Makers om in 1979 uit te komen bij Spandau Ballet, naar de Berlijnse wijk Spandau. In 1980 tekent Spandau Ballet bij Chrysalis Records. Met hun debuutsingle ‘To Cut a Long Story Short’ is het direct raak: in Engeland wordt het een top 5-hit. In februari 1981 verschijnt het debuutalbum ‘Journeys To Glory’, waar ook ‘Musclebound’ op te vinden is.  Het Britse blad Melody Maker was niet te spreken over de LP en noemde het “Inhoudsloze muziek voor inhoudsloze mensen met inhoudsloze levens”.  Deze opinie wordt niet gedeeld door het platen kopend publiek: het album wordt bekroond met goud.

‘Musclebound’ behaalt de 26e plaats in de Nederlandse Top Veertig en is hier hun eerste hit. Nog datzelfde jaar zal ‘Chant No.1’ volgen en dan zwijgen we nog over ‘True’, ‘Gold’ en ‘Through the barricades’, waarmee Spandau Ballet grote hits zal scoren.

 
Translate »
Share This