Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 7 september 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘Tainted love’ van Soft Cell.  Een gouden greep van Frits! En voor het Britse synhesizer-popduo natuurlijk, want ‘Tainted love’ groeide uit tot de grootste hit van Marc Almond en David Ball.

Origineel was het nummer van Ed Cobb, vele jaren eerder. Hij schreef zowel de tekst als de muziek voor ‘Tainted love’.  Hij had het liedje bedacht voor The Standells, een meidengroep, waarvan hij de manager was. Maar hij kon hoogspringen of laagspringen: de dames lustten het nummer niet.  Gloria Jones wil het dan wel opnemen, maar het nummer eindigde als B-kantje van haar single ‘My Bad Boy’s Comin’ Home’, die dan nog flopt ook.

Het duurt dan acht jaar als ‘Tainted love’ opgepikt wordt door de Britse DJ Richard Searling. Tijdens een trip door Amerika stuit hij op de single en neemt een exemplaar mee naar huis. Het wordt een enorm succes in de disco`s in Noord Engeland, waar op dat moment dansbare soulplaatjes uit de sixties helemaal hip zijn. Het genre kreeg daarom de bijnaam northern soul.  Gloria is op dat moment de vriendin van Marc Bolan (T-Rex), die voor haar een nieuwe versie produceert. (1976)

In 1977 slaat het noodlot toe als Marc Bolan om het leven komt bij een auto-ongeluk. Gloria Jones zat achter het stuur, maar overleeft wonderwel het ongeluk.  Het is David Ball, collega van Marc Almond, die hem dan wijst op ‘Tainted love’. Iets om op te nemen? Marc, fan van T-Rex,  vindt het een lekker nummertje en de groep overweegt het te zingen tijdens optredens van Soft Cell. Maar er is twijfel. Gaan we nou voor ‘Tainted love’ of toch die toffe Franki Valli`s ‘The Night’? Soft Cell wikt en weegt en uiteindelijk valt de keuze toch op ‘Tainted Love’.

Nu de platenmaatschappij nog.  Die mopperen: jongens . . .  waar zijn nou de gitaren en drums? Kom op! Toch niet enkel met een synthesizer?  Soft Cell weigert consessies te doen en brengt ‘Tainted Love’ uit, zoals we die nu kennen. En terecht!  Gloria Jones is verguld met Soft Cell’s versie van ‘Tainted Love’ en zij was niet de enige. ‘Tainted love’ bereikt de top tien in o.a. Nederland en Amerika en wordt in Engeland een nummer 1 hit en bekroond met platina.

 
Translate »
Share This