Op 3 oktober 1981 kwam Soft Cell binnen in de Nederlandse Top Veertig met ‘Tainted love’. Origineel was het nummer van Ed Cobb, maar vele jaren eerder gepend. Hij schreef zowel de tekst als de muziek voor ‘Tainted love’.  Ed had het liedje bedacht voor The Standells, een meidengroep, waarvan hij de manager was. Maar hij kon hoogspringen of laagspringen: de dames lustten het nummer niet.  Gloria Jones wil het dan wel opnemen, maar het nummer eindigde als B-kantje van haar single ‘My Bad Boy’s Comin’ Home’, die dan nog flopt ook.

Het duurt dan acht jaar als ‘Tainted love’ opgepikt wordt door de Britse DJ Richard Searling. Tijdens een trip door Amerika stuit hij op de single en neemt een exemplaar mee naar huis. Het wordt een enorm succes in de disco`s in Noord Engeland, waar op dat moment dansbare soulplaatjes uit de sixties helemaal hip zijn. Het genre kreeg daarom de bijnaam northern soul.  Gloria is op dat moment de vriendin van Marc Bolan (T-Rex), die voor haar een nieuwe versie produceert (1976).

Maar in 1977 slaat het noodlot toe als Marc Bolan om het leven komt bij een auto-ongeluk. Gloria Jones zat achter het stuur, maar overleeft wonderwel het ongeluk.  Het nummer dreigt na dit drama toch in de vergetelheid te raken. Het is David Ball, Soft Cell collega van Marc Almond, die hem dan wijst op ‘Tainted love’. Iets om op te nemen? Marc, fan van T-Rex,  vindt het een lekker nummertje en de groep overweegt het te zingen tijdens optredens van Soft Cell. Maar er is twijfel. Gaan we nou voor ‘Tainted love’ of toch die toffe Franki Valli`s ‘The Night’? Soft Cell wikt en weegt en uiteindelijk valt de keuze toch op ‘Tainted Love’.

Nu de platenmaatschappij nog overtuigen.  Die mopperen: jongens . . .  waar zijn nou de gitaren en drums? Kom op! Toch niet enkel met een synthesizer?  Maar Soft Cell weigert concessies te doen en brengt ‘Tainted Love’ uit, zoals we die nu kennen. En terecht!  Gloria Jones hoort de versie van de boys en is verguld met hoe Soft Cell ‘Tainted Love’  heeft opgenomen. Zij was niet de enige!  ‘Tainted love’ bereikt de 5e plaats in de Nederlandse Top Veertig.  In Engeland scoort Soft Cell een nummer 1 hit en wordt het nummer bekroond met platina.

 
Translate »
Share This