Op 31 januari 1970 komt Shocking Blue binnen in de Daverende Dertig met ‘Venus’. Dat was overigens een re-entry, want het nummer kwam voor het eerst binnen op 12 juli 1969. Toen bereikte ‘Venus’ de 3e plaats. De reden van de hernieuwde belangstelling was het succes van het liedje in Amerika. ‘Venus’ komt onder de aandacht van Jerry Ross, directeur van het nieuwe Amerikaanse platenlabel Colossus, die het meteen uitbrengt. Op 13 december `69 kwam Shocking blue binnen om binnen 10 weken tijd naar de eerste plaats te stijgen in de Billboard Hot 100. Dat had geen enkele andere Nederlandse act tot dan toe voor elkaar gekregen!

‘Venus’ was de vierde hitsingle van de band met Mariska Veres als zangeres. Het nummer was gebaseerd op ‘The Banjo Song’ uit 1963 van The Big 3. Robbie van Leeuwen, die in 1967 de Haagse beatgroep The Motions verliet en Shocking Blue oprichtte, heeft het nummer overgenomen en er ‘Venus’ van gemaakt.  Vreemd genoeg bereikte de single in Nederland nooit de eerste plaats. Veel scheelde het niet, want ditmaal bereikte ‘Venus’ de 2e plaats in de Daverende Dertig.  Door het succes van ‘Venus’ besluit het Amerikaanse platenlabel meer Nederlandse producties uit te brengen. Zo halen Tee Set (‘Ma belle amie’) en George Baker (‘Little green bag’) ook in Amerika een hoge Billboard Hot 100 notering.

‘Venus’ werd o.a. succesvol gecoverd door Bananarama en Sandra van Nieuwland. Als onderdeel van de ‘Stars On 45’ medley zou het opnieuw een nummer 1 hit worden in Amerika.

 
Translate »
Share This