• Twitter
  • Facebook
Credits: Chris_Hakkens-Wikipedia

Vandaag openen we de Kluis van de Flops. Je vindt er plaatjes, die op single zijn uitgebracht, maar nooit de Veronica- of Nederlandse Top Veertig hebben gehaald. Maar ze hebben de tand des tijds doorstaan en in veel gevallen zelfs uitgegroeid tot classics. De kluis openen we in alfabetische volgorde van de titel van de plaat uit de periode 1964 – 2022. Alle platen checken? Op naar de Spotify playlist!

Voor het nummer ‘Black Magic Woman’ maken we een reuzesprong terug in de tijd. Deze single van Santana belandt in de Kluis van de Flops omdat het is uitgegroeid tot een classic, terwijl het nooit een notering behaalde in de Veronica Top Veertig. Feitelijk is ‘Black magic woman’ is een nummer van Fleetwood Mac.  Het werd geschreven door Peter Green en in 1968 door Fleetwood Mac op single uitgebracht. Het was alleen een bescheiden succes in Engeland (nr. 37). In Nederland was de groep nog niet commercieel doorgebroken; dat gebeurde een half jaar later met ‘Need your love so bad’.

In 1970 werd het nummer gecoverd door de Amerikaanse band Santana voor hun 2e album ‘Abraxas’. De toetsenist van de groep, Gregg Rolie, nam de zang op ‘Black Magic Woman’ voor zijn rekening. De versie van Santana werd opgenomen in 1970 en werd als medley samengevoegd met het instrumentale ‘Gypsy Queen’ van Gábor Szabó uit 1966, een mix van jazz, Hongaarse folkmuziek en Latijns-Amerikaanse ritmes.

Santana was juist in 1970 doorgebroken met ‘Jing-lo-ba’, dat begin 1970 een top tien hit werd in de Veronica Top Veertig. Ook de opvolgers ‘Evil ways’ en ‘Soul sacrifice’ behaalden deze hitlijst. Vreemd genoeg niet ‘Black magic woman’.  Toch werd het nummer een grote internationale hit, met o.a. een vierde plaats in de Billboard Hot 100 in januari 1971. Santana’s album ‘Abraxas’ werd het eerste nummer 1-album van de band in Amerika en bereikte de vijfdubbele platina-status, mede dankzij het succes van “Black Magic Woman”.

 
Translate »
Share This