Op 15 februari 1969 komt ‘Capital punishment’ van Sandy Coast binnen in de Veronica Top Veertig. Dit nummer werd geschreven door Jan Vermeulen. Yep: de broer van Hans. De groep werd al in 1961 opgericht door de dan pas 14-jarige Vermeulen. Aanvankelijk noemen ze zich de Sandy Coast Skiffle Group. Als de skiffle-rage voorbij is wordt de band omgedoopt in Sandy Coast Rockers. Later werd deze naam ingekort tot Sandy Coast. In 1965 was ‘Being in love’ de eerste single. Drie jaar later was ‘I see your face again’ de eerste echte hit voor de groep uit Voorburg.

Zanger Hans Vermeulen zou verkouden zijn geweest toen hij ‘Capital Punishment’ opnam voor het album ‘From The Workshop’. Met een budget van 5000 gulden!  Maar die schorheid gaf juist wat extra`s aan het nummer. Onder leiding van Hans (zang en muziekproducent) werd met geluidstechnicus Erik Bakker achter de knoppen ‘Capital punishment’ opgenomen. Binnen een paar uur stond het nummer op de band. Het lied gaat over de laatste gedachten van de ter dood veroordeelde.

Eigenlijk was deze song het resultaat van een ruzie tussen Geri Hall (geluidstechnicus) en Jan Vermeulen; die eerste zou over de laatste hebben gezegd dat hij beter in een patatzaak kon gaan werken. Het betekende het einde van Sandy Coast bij het label Bovema.  Het nummer bereikt de 12e plaats in de Veronica Top Veertig. Niet echt hoog voor zo`n klassieker! Hans Vermeulen was er laconiek over: “dat is de plek die onze plaatjes destijds haalden”.

 
Translate »
Share This