De overwinning van Oekraïne op het Eurovisie Songfestival is in Rusland verkeerd gevallen. De Rus Sergei Lazarev won de televoting, maar bleef uiteindelijk 43 punten achter Oekraïne. De druiven zijn zuur voor Rusland, want er was gerekend op victorie. Achter de schermen had Rusland vooraf protest aangetekend tegen het nummer 1944 van Jamala. Veel Russen waren al boos dat Oekraïne niet werd gediskwalificeerd door de European Broadcasting Union (EBU). De Russen probeerden Oekraïne te weren vanwege de tekst, maar de EBU oordeelde dat die geen politieke uitspraken bevatte. Een Russisch parlementslid deelde vannacht alvast een tweet met een idee voor volgend jaar: Rusland moet dan maar een liedje sturen over de gebeurtenissen van 2 mei 2014 in Odessa. Toen kwamen 46 pro-Russische demonstranten om het leven in een brand tijdens een confrontatie met Oekraïense nationalisten. Buitenlanddeskundige in de doema, Alexej Poesjkov zegt: ,,Het songfestival is verworden tot een politiek slagveld”. Andere Russische politieke reacties : Parlementariër Konstantin Kossatsjov liet zich tegenover persbureau Tass uit: ,,Een zege van de Koude Oorlog van het Westen tegen Rusland.” Roeslan Balbek, vooraanstaand lid van de Moskou-trouwe bestuurspartij op de Krim, sprak van een ‘uitslag van de anti-Russische politiek’. Volgens hem heeft het westen de ‘stem des volks’, die in meerderheid koos voor ‘You are the only one’ van Sergej Lasarev, genegeerd en is het gezwicht voor de ‘Oekraïense druk.’

Jamala`s bijdrage 1944 is een persoonlijk relaas over haar oma die in de TweeScorebordde Wereldoorlog samen met 400.000 andere Krim-Tataren werd gedeporteerd van de Krim door de Sovjets onder Stalin. Sinds de annexatie van de Krim in 2014 ligt alles wat daar ook maar zijdelings mee te maken heeft gevoelig. In Oekraïne zijn de reacties overweldigend. President Porosjenko: “JA! Ongelooflijk optreden en overwinning! Heel Oekraïne is je dankbaar, Jamala!” De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin stelde ‘dat de waarheid altijd wint. En vergeet niet dat de Krim bij Oekraïne hoort.’ Een vertegenwoordiger van de Krim-Tataren noemt de winst zelfs ‘een belangrijke stap naar het herwinnen van de vrijheid op de Russische bezetter’.

Roeslana, die in 2004 in Istanbul won met ‘Wild Dances’, bejubelde haar opvolgster op Facebook uitbundig. ,,Het is gelukt! Onze zege! Europa bedankt! Dit is terecht! Het is indrukwekkend! Oekraïne is dankbaar voor elke stem!” De burgemeester van Kiev en voormalig profbokser Vitali Klitsjko: ,,Ik ben ongelooflijk trots op Oekraïne en ik ben Jamala dankbaar voor de zege die voor ons vandaag de dag zo belangrijk is”.

 
Translate »
Share This