Vandaag viert Roger McGuinn zijn 80e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is de oprichter, zanger en sologitarist van The Byrds. Met zijn twaalfsnarige gitaar droeg hij in hoge mate bij aan het herkenbare geluid van de groep, die vooral succesvol was in de sixties.  Roger was als tiener al een grote liefhebber van folk muziek. Zo speelde hij gitaar en banjo en trad op met The Limeliters, Chad Mitchell Trio en Bobby Darin. Nadat hij The Beatles voor het eerst had zien optreden, raakte hij geïnspireerd door hun sound.  McGuinn besloot om te experimenteren met een mengeling van folk en beatmuziek. Dat probeerde hij uit in de cafés in Greenwich Village. Later trok hij naar Los Angeles, om te spelen in de beroemde nachtclub The Troubadour. Daar ontmoette hij Gene Clark, die hem voorstelde om samen liedjes te schrijven en op te treden.

Kort daarna sloot David Crosby zich bij hen aan en ze vormden the Jet Set. Ze breidden de groep uit met Chris Hillman (die van banjo overschakelde op basgitaar) en drummer Michael Clarke en veranderden hun naam in The Byrds. Aanvankelijk werden ze als het folky Amerikaanse antwoord gebombardeerd op de British Invasion van The Beatles en The Rolling Stones.

Eén van de leden, McGuinn zei er later over: ‘In 1965 waren we kortstondig bijna net zo populair als The Beatles, compleet met meisjes die ons de kleren van het lijf wilden scheuren. Ik ben heel blij dat ik dat heb meegemaakt, maar nog blijer dat die fase niet zo lang duurde.’ ‘Mr.Tambourine Man’, een Bob Dylan compositie, bereikte de Amerikaanse folkrockgroep een Amerikaanse en Britse nummer één-hit.  Andere hits van The Byrds waren o.a. ‘All I really Wanna Do’(ook van Bob Dylan), ‘Turn! Turn! Turn!’, ‘Eight Miles High’ en ‘So You Want To Be A Rock ‘n’ Roll Star’. De band werd in 1973 opgeheven.

In 1977 ging Roger McGuinn weer spelen met zijn vroegere Byrds-maatjes Chris Hillman en Gene Clark. In 1979 brachten ze het album “McGuinn, Clark & Hillman” uit, met de single ‘Don’t you write her off’, dat een behoorlijke hit werd in de Nederlandse Top Veertig.

In 1989 kwamen de Byrds kortstondig bijeen in de oorspronkelijke bezetting met Chris Hillman en David Crosby. In 2000 gaf het drietal een laatste gezamenlijk concert. In 1991 kwamen ze nog eenmaal bij elkaar omdat The Byrds werden opgenomen in de “Rock ’n Roll Hall of Fame”. Ook bracht  McGuinn voor het eerst in dat jaar weer een eigen album uit:  “Back From Rio”. In 2020 verscheen zijn laatste studioalbum ‘Merry Christmas’.

 
Translate »
Share This