• Twitter
  • Facebook
Credits Cheap Trick : Carl Lender, Wikipedia

Vandaag viert Robin Zander zijn 70e verjaardag. Gefeliciteerd! Je kent hem als frontman van Cheap Trick. De Amerikaanse rockband vierde triomfen met het nummer ‘I Want You To Want Me’. Maar dat succes kwam hem niet direct aanwaaien: het platenlabel Epic bracht de track in 1977 twee keer uit, maar het werd geen hit. Alles veranderde, nadat er twee jaar later een live versie van werd uitgebracht. In die tussenliggende periode nam Robin Zander met zijn maatjes Rick Nielsen, Bun. E. Carlos en Tom Petersson drie albums op. In Amerika werden het bescheiden successen, maar in Japan was de band groot.

Geen wonder, dat Cheap Trick een korte tournee maakte door het land van de reizende zon en er een live album opnamen: ‘Live At Budokan’. Aanvankelijk wilde het platenlabel het nummer ‘I Want You To Want Me’ alleen in de live uitvoering uitbrengen in Japan. Maar nadat duizenden import exemplaren de weg naar Amerika vonden, zag het Epic label in, dat deze live versie wereldwijd uitgebracht moest worden. Terecht! In Nederland bereikte de single de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig en in Amerika werd het de eerste top tien hit voor Cheap Trick. Ook ‘Surrender’ werd in 1979 een hit. In Amerika bereikte Cheap Trick pas in 1988 de eerste plaats met ‘The Flame’.

In 1993 verscheen zijn solo plaat ‘Robin Zander’. In 2011 maakte hij zijn tweede en laatste: ‘Countryside Blvd’. Ook bracht hij vier singles uit, waarvan de duetten ‘You send the rain away’ met Rebbie Jackson (1987) en ‘Surrender to me’ met Ann Wilson (1988) enige succes kenden in Amerika. Maar Robin Zander is ook nog steeds actief met Cheaptrick. De band kreeg in 2016 een plek in de Rock and Roll Hall of Fame. In 2021 verscheen hun laatste album ‘In another world’.

 
Translate »
Share This