Vandaag viert Roberta Flack haar 84e verjaardag. De Amerikaanse zangeres was er al vroeg bij. Vanaf haar negende volgde ze pianolessen en toen ze 13 was, mocht ze haar moeder Irene vervangen als organist bij het kerkkoor. Omdat ze als kind enkele klassen mocht overslaan, mocht ze op 15-jarige leeftijd al naar het conservatorium, waar ze drie jaar later afstudeerde. Voordat ze doorbrak in de muziek, heeft ze nog vijf jaar Engels en muziekles gegeven op middelbare scholen. Hoewel ze zich aanvankelijk op jazz en klassiek repertoire richtte, schakelde ze langzamerhand over op popmuziek. Hierin werd ze ook gestimuleerd door haar zangleraar. Zo ging ze in clubs als pianiste en zangeres optreden.

Roberta werd in 1968 ontdekt door de jazzmuzikant Les McCann. In 1971 kwam ze al met een paar covers van bekende hits in de Billboard Hot 100 die ze samen zong met Donny Hathaway, een oud-klasgenoot van haar. Haar grote doorbraak kwam een jaar later toen ze een Amerikaanse nummer 1-hit had met ‘The First Time I Saw Your Face’. Dat nummer was al in 1969 opgenomen, maar werd drie jaar later pas populair, omdat het in de film Play Misty for Me van Clint Eastwood werd gebruikt. Het nummer leverde zelfs twee Grammy’s op. In Nederland bleef deze prachtige opname gelukkig niet onopgemerkt: Roberta behaalde er de 9e plaats mee in de Veronica Top Veertig.

Ze is echter het bekendst door haar uitvoering van ‘Killing Me Softly with His Song’, geschreven door het componistenduo Charles Fox en Norman Gimbel, die het schreven voor Lori Lieberman die ook de eerste versie uitbracht, in 1972. Roberta`s uitvoering kwam in 1973 tot nummer 3 in de Veronica Top Veertig, en werd in 1996 dunnetjes overgedaan door The Fugees.  Zo dunnetjes was het trouwens helemaal niet, want in deze versie bereikte de single de eerste plaats in Nederland!  In Nederland had Roberta ook nog hits met ‘Feel Like Makin’ Love’ en ‘Tonight Icelebrate my love’ (met Peabo Bryson). Haar recentste album is ‘Running’ uit 2018.

 
Translate »
Share This