Ook Robert Smith is jarig. Hij viert zijn 63e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij werd op 21 april 1959 geboren in het Britse Blackpool. Zijn ouders lieten hem pianoles volgen.  Op zijn negende nam hij klassieke gitaarlessen en dat ging niet al te best: zijn leraar noemde zijn gitaarspel ‘tenenkrommend’.  Al op zijn veertiende vormde Robert met zijn broer Richard en wat vrienden de eerste band: Crawley Goat Band.

The Cure werd opgericht in 1976. Oorspronkelijk heette de groep The Easy Cure. De band wordt naast new wave ook geplaatst in de genres gothic rock en postpunk. The Cure debuteerde in 1979 met het album ‘Three Imaginary boys’. De eerste single, “Killing an Arab”, zorgde al meteen voor controverse vanwege het vermeende racistische karakter van het nummer. In feite was het gebaseerd op de roman De vreemdeling van Albert Camus. Maar het was de single “Boys don’t cry” die in juni 1979 voor de groep de weg naar een bescheiden cultstatus opende.

In 1980 brak The Cure grootschalig door met het album ‘Seventeen Seconds’, waarvan de single “A Forest” een internationale hit werd. De stijl van deze plaat werd door sommigen gothic of postpunk genoemd; een stijl die zwaar aanleunt tegen de muziek van Joy Division en waartoe ook Siouxsie and the Banshees zich bekeerden. Er volgden vele hits, zoals ‘Close to me’, ‘Why can’t I be you’ en ‘Lullaby’.   Na ‘Pornography’ zette Robert Smith, zanger/gitarist en bezieler van The Cure, de groep op non-actief en legde hij zich bijna volledig toe op Siouxsie and the Banshees.

 
Translate »
Share This