Robert Plant viert vandaag zijn 71e verjaardag. Hij is een Engelse rockzanger, natuurlijk vooral bekend als zanger van Led Zeppelin, maar ook om zijn succesvolle solocarrière.

Na het uiteenvallen van de Yardbirds, bleef Jimmy Page als enige over. Er moest contractueel nog een aantal optredens in september gespeeld worden. Page wilde Terry Reid als zanger, maar die had net een nieuw platencontract en beval Robert Plant aan. Deze bracht op zijn beurt drummer John Bonham mee. John Paul Jones, die al eerder met Page gewerkt had, werd bassist van de groep.

In oktober 1968 nemen de New Yardbirds hun eerste plaat op. Keith Moon, de drummer van The Who, had echter weinig vertrouwen in deze nieuwe band. Hij voorspelde dat de band “would go down like a lead balloon” (zou neerstorten als een loden ballon). Dit inspireerde de bandleden om hun band Led Zeppelin te noemen.

Al met hun titelloze debuutalbum scoorde mannen veel succes in Amerika en Engeland. De opvolger, ‘Led Zeppelin II’, betekende ook de doorbraak in Nederland. Van dit album werd ‘Whole Lotta Love’ een vette top tien hit. Het vierde album leverde de klassieker ‘Stairway To Heaven’ op, dat nooit op single verscheen. Solo scoorde Robert Plant in 1983 een top tien hit met ‘Big Log’. In 2008 werd Plant benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

 

 

 
Translate »
Share This