• Twitter
  • Facebook
Credits: Sony Music

Vandaag viert Robbie Williams zijn 49e verjaardag.  Gefeliciteerd! Van 1990 tot en met 1995 maakte de Britse popzanger deel uit van de razend populaire boyband Take That. Na die periode werd hij een succesvol solozanger. Als jochie was hij vooral geïnteresseerd in voetbal en is fervent fan van de plaatselijke voetbalclub Port Vale. Op school hangt hij graag de clown uit en blijkt hij te beschikken over acteertalent. Samen met zijn moeder sluit hij zich aan bij een theatergroep. Zo ontdekt Robbie dat hij kan zingen. Als zijn moeder in 1990 een advertentie leest, waar zangers gezocht worden voor een op te richten boyband, moedigt zij haar zoon aan.

Robbie blijkt één van de 2000 gegadigden en: hij wordt aangenomen! Samen met Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald en Jason Orange. De single ‘It Only Takes A Minute’ is in het voorjaar van 1992 de eerste top 10-hit voor de groep in eigen land. In Nederland komt het echte succes in het najaar van 1993 als ‘Relight my fire’, een samenwerking met Lulu, bijna de top tien bereikt. ‘Babe’, ‘Everything changes’, ‘Back for good’, ‘Never forget’ en ‘How deep is your love’ bereiken hier de top tien.

In 1995 stapt Williams uit de band. De keurslijf past hem niet meer en bovendien heeft hij een drank en drugsprobleem. Daardoor ligt hij in de clinch met zijn platenlabel BMG (waar ook Take That was getekend) en mag hij geen solo plaat  uitbrengen. Williams vertrekt naar concurrent Chrysalis Records. Zijn eerste single ‘Freedom’ (cover van George Michael) is een sneer naar BMG én Take That.  Intussen werkt Williams hard aan een solo album: ‘Life Thru A Lens’. In Engeland bereikt zijn album de eerste plaats; in Nederland komt de plaat niet hoger dan de 59e plaats.

Maar de debuut LP levert in Nederland wel een grote hit op: ‘Angels’.  Dit nummer werd in 2005 door de Engelsen, tijdens de Britse muziekprijzen, verkozen tot beste lied van de afgelopen 25 jaar. Robbie heeft intussen heel veel grote hits op zijn naam gebracht, zoals ‘Rock DJ’, ‘Something stupid’ (met Nicole Kidman), ‘Something beautiful’ en ‘She’s Madonna’ (met Pet Shop Boys. Drie singles bereikten de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig: ‘Feel’ (2002), ‘Tripping’ (2005) en ‘Bodies’ (2009).

Williams viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als soloartiest. Vandaag vindt in Nederland zijn derde en uitgestelde concert plaats plaats in de Ziggo Dome. De zanger komt dit jaar ook naar Pinkpop.

 
Translate »
Share This