Vandaag viert Robbie Robertson zijn 79e verjaardag. Gefeliciteerd! De singer-songriter, acteur en schrijver ken je vooral als frontman van The Band en nadat de groep uiteen ging, als solo artiest. Als kind kwam Robbie al vroeg in aanraking met zowel Indiaanse muziek als de Amerikaanse countrymuziek. Hij leerde gitaar spelen en begon ook te componeren. Zijn interesses verbreedden zich naar big band en rock-‘n-roll. Hij maakte zijn school niet af en sloot zich in 1958 als 15-jarige aan bij The Hawks.

In 1965 vroeg Bob Dylan de band mee op zijn tournee. Later namen The Hawks met Dylan, in de kelder van het huis “Big Pink” in Woodstock, de al even legendarisch geworden ‘Basement Tapes’ op. Het bleken de voorbereidingen te zijn voor de grote carrière van The Band (zoals zij voortaan heetten). Zij maakten een aantal normbepalende albums, te beginnen met ‘Music From Big Pink’ (1968) en gevolgd door o.a. ‘The Band’ (1969) en ‘Stage Fright’ (1970). Robertson schreef daarbij verreweg de meeste songs, met als succesvolste de nummers ‘The Weight’ en ‘The Night They Drove Old Dixie Down’.

In 1976 viel The band uit elkaar. Robertson ging verder als zanger, producer, filmmuziek-schrijver en ook als acteur in de film The Crossing Guard uit 1995. In 1988 scoorde Robbie Robertson een top tien hit in de Nederlandse Top Veertig met ‘Somewhere Down The Crazy River’. Daarna maakte hij nog vele platen, waarvan de albums ‘Storyville’ (1991) en ‘How to become clairvoyant’ (2011) enig succesvol waren in Nederland. In 2016 publiceerde Robertson zijn autobiografie onder de titel Testimony. Het boek beschrijft de jaren tot aan het uiteengaan van The Band in 1976. Robbie leverde in 2019 zijn laatste album af: ‘Sinematic’.

 
Translate »
Share This