• Twitter
  • Facebook
Credits: Mercury Records / Robbie Bachman (2e van links)

Robbie Bachman, één van de oprichters van de Canadese rockband Bachman-Turner Overdrive, is op 69-jarige leeftijd overleden. De drummer maakte de meest succesvolle periode, in de jaren zeventig, van BTO mee. Samen met de groep scoorde hij hits als You Ain’t Seen Nothing Yet, Roll On Down the Highway en Takin’ Care of Business.  Zijn oudere broer Randy Bachman, de frontman en gitarist van de groep, heeft het nieuws gemeld op Twitter. “Weer een droevig verlies”, schrijft Randy Bachman. “Misschien heeft Jeff Beck een drummer nodig”, zegt hij doelend op de Britse gitarist die eerder deze week ook is overleden.

Bachman Turner-Overdrive (BTO) werd in de jaren zeventig opgericht door de broers Randy, Tim en Robbie Bachman en bassist Fred Turner. BTO bracht hun eerste twee albums in 1973 uit. Van Bachman-Turner Overdrive II is “Takin’ care of business” afkomstig, één van hun grootste hits.  In 1974 werd Tim Bachman vervangen door Blair Thornton. Het derde album van de band, ‘Not fragile’, leverde de wereldhit “You ain’t seen nothin’ yet”, een single, die uitgeroepen werd tot Alarmschijf.  De single bereikte de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig. In Amerika werd het een nummer 1 hit.

De jaren erna bracht de band nog enkele succesvolle albums uit. De singles ‘Roll on down the highway’ en ‘Hey you’ werden grote hits in Amerika en Canada. “Roll on down the highway’ was trouwens mede geschreven door Robbie, én van de weinige songs, die hij heeft helpen schrijven. In 1976 scoorde de band met het nummer “Lookin’ out for # 1” in Nederland. De groep ging in 1979 uit elkaar om vervolgens in wisselende samenstellingen en verschillende periodes weer door te gaan.  Robbie Bachmans laatste tijd bij de band was van 1988 tot en met 2005. BTO stopte in 2018. De doodsoorzaak van Robbie is niet bekendgemaakt.

 
Translate »
Share This