• Twitter
  • Facebook
Credits: Rob Mieremet , Anefo , Wikipedia

4 maart 1939 was de geboortedag van Rob Simon Out. We kenden hem als DJ Rob Out van zeezender Radio Veronica en daarna (programma)directeur van diezelfde omroep. Een bekend programma van hem was Goud van Out. Hij begon zijn carrière vanaf begin jaren zestig als verkoper in een platenwinkel, werd hoofdredacteur van het blad Muziek Parade en vervolgens begon hij als DJ bij de NCRV met het programma Op tienertoeren. In 1961 was hij enkele maanden “Bob” van het duo Bob en Brenda dat een programma presenteerde bij Veronica. In 1965 greep hij de kans om echt bij Veronica te beginnen, dat toentertijd nog als piratenstation vanaf zee opereerde. Hij had bij de NCRV steeds problemen met de technicus: “Ik schreeuwde nogal hard, waardoor de meters altijd in het rood stonden.” Bij Veronica kon hij zo veel lawaai maken als hij zelf wilde.

Een paar plaatjes maakte hij ook!  Als Egbert Douwe haalt hij de Veronica Top Veertig met ‘Kom Uit De Bedstee M’n Liefste’.  Het nummer was de eerste single, die verscheen bij het label Red Bullet, de pas opgerichte platenmaatschappij annex muziekuitgeverij van Willem van Kooten, één van de DJ`s van Veronica. Out was ook de uitvinder en eerste samensteller van de Tipparade, die startte in de zomer van 1967. ‘Kom uit de bedstee’, gezongen door Rob Out (Egbert Douwe), ook Veronica DJ, was een met veel alcohol gesmeerde smartlap van een in de steek gelaten bruidegom. Het nummer bereikte de eerste plaats in de Veronica Top Veertig.

In 1970, na het gedwongen vertrek van Jan van Veen, mocht Out zich programmaleider noemen en genoot de zeezender een grote populariteit. Nadat in Nederland in 1974 het Verdrag van Straatsburg werd geratificeerd moest Radio Veronica de uitzendingen vanaf zee staken. Op 31 augustus 1974 sprak Out vanaf het schip van de piratenomroep Veronica de laatste woorden uit: “Bij het afscheid nemen van Veronica sterft ook de democratie een beetje. Dat spijt mij. Voor Nederland.” 

Gelukkig hield het voor Veronica en Rob hiermee niet op.  Onder zijn leiding keerde Veronica op 1 januari 1976 Veronica terug, ditmaal als aspirant-omroep in het publieke bestel.  Out wist van Veronica de grootste omroep te maken, met meer dan een miljoen leden. Hij stond dan ook te boek als Mr. Veronica. Gaandeweg begon hij zich uit Veronica terug te trekken. Hij overleed op 64-jarige leeftijd na een lang ziekbed. (2003)

 
Translate »
Share This