Vandaag viert Rob Bolland zijn 67e verjaardag. Gefeliciteerd! Rob vormde samen met zijn broer Ferdi het duo Bolland & Bolland. Beide broers waren actief als muzikanten, zangers, componisten en producers. Met 15 en 16 jaar kwamen Rob en Ferdi over vanuit Zuid Afrika naar Nederland. Voor een platencontract waren ze nog te jong (juridisch), maar in 1971 was het zover. Dankzij een optreden in het programma Voor de vuist weg van Willem Duys braken ze door.  Ze tekenen een contract bij platenmaatschappij Negram en met hun eerste single ‘Summer of ‘71’ is het raak.  Radio Noordzee helpt een handje en maakt van de single een Treiterschijf; destijds de tegenhanger van de Alarmschijf. De carrière van Rob en Ferdi Bolland gaat ronkend van start.

In 1972 kwam hun eerste LP uit, getiteld ‘Florida’. Hiervan werden in datzelfde jaar drie singles uitgebracht die allen de Veronica Top Veertig bereikten :’Summer of ’71’, ‘Wait for the Sun’ en ‘Florida’. Een samenwerking met producent Hans van Hemert bracht in 1975 hun tweede album, simpelweg Bolland & Bolland genaamd. De broers besloten daarna zelf te gaan produceren, hetgeen in 1978 resulteerde in hun plaat ‘Spaceman’.

Vanaf dat moment legden ze zich meer toe op het componeren en produceren, dan op het zelf maken van muziek en het optreden. In 1985 hadden zij met het nummer ‘Rock me Amadeus’, uitgevoerd door de Weense zanger Falco, een wereldhit. Het nummer bereikte de eerste plaats in zowel de Amerikaanse als Britse lijsten. In het begin van 1986 werd het door hen geschreven en geproduceerde ‘Jeanny’, eveneens door Falco naar de nummer 1 positie in de hitlijsten gezongen. Een jaar later produceerden ze de wereldhit ‘In the army now’ van Status Quo, die in Engeland de tweede plaats haalde. Vanaf 1985 wonnen Bolland & Bolland maar liefst vijfmaal op rij de Conamus Exportprijs.

Helaas werd enkele jaren terug kanker geconstateerd bij Rob. Hoewel hij vele intensieve behandelingen heeft ondergaan, is de ziekte helaas teruggekomen.  De zanger voelt zich over het algemeen goed, ook al is hij ongeneeslijk ziek. “Het gaat naar omstandigheden prima”, aldus Rob tegenover NPO Radio 1.  “Ik zeg altijd maar zo: iedereen heeft wel iets, ik heb dit. Soms gaat het een dag of zelfs een week wat minder. Dan ben ik moe en heb ik pijn. Maar voor de rest gaat alles prima.” Samen met zijn broer Ferdi kreeg Rob dit voorjaar de Lifetime Achievement Award uitgereikt van het Nationaal Popmuseum en het blad ‘Oor’. Bolland & Bolland werken samen aan een musical over zanger Falco.

 
Translate »
Share This