Vandaag viert Ritchie Blackmore zijn 77e verjaardag. Gefeliciteerd! De legendarische Britse gitarist en songwriter maakt deel uit van de rockgroep Deep Purple. De groepsnaam is afgeleid van de jazzklassieker ‘Deep Purple’, het favoriete nummer van de moeder van Blackmore.  Ritchie startte zijn muzikale carrière in 1967 als gitarist in de band Roundabout. Een jaar later, na het vertrek van Chris Curtis, veranderde de groep hun naam in Deep Purple en namen ze hun debuutalbum ‘Shades Of Deep Purple’ op, dat succesvol was in Amerika. Niet in het minst dankzij de track ‘Hush’, dat daar een top 5 succes werd.

Met het overkomen van Roger Glover en Ian Gillan naar Deep Purple sloeg de groep een andere weg in. De doorbraak in Europa kwam daarna met het album ‘Deep Purple in Rock’. De band vestigde daarmee zijn naam als hardrockgroep en was met groepen als Led Zeppelin en Black Sabbath een van de pioniers van deze stijl. ‘Child In Time’ is afkomstig van deze plaat. Het is één van de langst durende singles, namelijk ruim 10 minuten! Deze rock klassieker staat sinds de introductie van de Top 2000 (1999) elk jaar genoteerd in de top 10.

Het album ‘Machine Head’, werd zowel artistiek als commercieel een groot succes. In Amerika was de groep een mega-act geworden en ‘Smoke on the Water’ was vaker op de Amerikaanse radio te horen dan het volkslied. Veel tracks van dit album kwamen in hetzelfde jaar op het dubbel-live album ‘Made in Japan’. In 1973 waren ‘Woman From Tokyo’ en ‘Smoke On The Water’ dikke hits.  In 1975 verliet hij na onenigheid op muzikaal gebied Deep Purple en richtte Ritchie Blackmore’s Rainbow op, met Ronnie James Dio als zanger. Het eerste album was getiteld ‘Ritchie Blackmore’s Rainbow’. Pikant detail was, dat dit album veel succesvoller dan het gelijktijdig uitgebrachte toenmalige Deep Purple album ‘Come Taste the Band’. Later zou Titchie nog terugkeren naar Deep Purple, maar zijn oude vete met zanger Ian Gillan kwam de sfeer niet ten goede en hij vertrok opnieuw in 1993.

Sinds 1997 speelt hij samen met zijn Amerikaanse (levens)partner Candice Night in de groep Blackmore’s Night, een groep die vooral middeleeuws getinte muziek maakt. Vorig jaar  verscheen hun laatste album ‘Nature’s nlght’.

 
Translate »
Share This