Vandaag viert Rita Coolidge haar 77e verjaardag. Gefeliciteerd! De Amerikaanse begon haar carrière als achtergrondzangeres en werkte onder anderen met Joe Cocker, Eric Clapton, Leon Russell en Kris Kristofferson. De uit Tennessee afkomstige Coolidge is in 1970 al te horen in het nummer ‘Superstar’ op het fameuze album Mad Dogs And Englishmen van Joe Cocker.

Rita werd bekend als The Delta Lady en inspireerde Leon Russell om een lied met deze titel te schrijven. Zij ontmoette begin jaren zeventig Kris Kristofferson, met wie ze in 1973 in het huwelijk trad en een dochter Casey heeft. Twee jaar later belandde haar single ‘Lover please’, een duet met haar man, in de Tipparade. In Amerika leverde deze single hen een Grammy Award op. Samen namen  Rita en Kris enkele platen op, zoals ‘Full moon’ (1973), ‘Breakaway’ (1974) en ‘Natural act’ (1978). Het huwelijk zou echter in 1980 eindigen in een echtscheiding.

In de latere jaren zeventig had Coolidge diverse hits als soloartieste, meestal met covers van liedjes van onder anderen Jackie Wilson (‘Higher and higher’), The Temptations en Boz Scaggs. In de Nederlandse Top Veertig scoorde de zangeres twee hits: ‘We`re all alone’ en  ‘All Time High’, uit de James Bondfilm Octopussy.  De van oorsprong half Indiaanse Coolidge richtte in 1997, samen met haar zus en nichtje, het trio Walela op, waarmee ze native american songs maakt. Haar meest recente album maakte Rita Coolidge in 2018: ‘Safe in the arms of time’.

 
Translate »
Share This