• Twitter
  • Facebook
Credits: WJack12, Wikipedia

Vandaag viert Rick Astley zijn 57e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is vooral bekend van zijn single ‘Never Gonna Give You Up’ uit 1987 die een nummer 1-hit werd in 25 landen, waaronder Nederland. En dat was een hele prestatie, in een tijdperk dat de hele wereld in de ban was van Michael Jackson`s single en album ‘Bad’.  Rick startte zijn carrière vroeg in de eighties in de bands Give Way en FBI.  Daar werd hij ontdekt werd door de Britse producent Pete Waterman. Deze maakte deel uit van het destijds beroemde producers trio Stock, Aitken & Waterman.

Astley werkte er aanvankelijk als manusje-van-alles, maar tegelijkertijd werd hij klaargestoomd voor een loopbaan in de muziek. Zijn eerste plaatje was ‘Learning To Live’(Without Your Love) dat niks deed, totdat de drie producers het nummer ‘Never Gonna Give You Up’ schreven. Naar eigen zeggen werd de track in amper 5 minuten geschreven. Het nummer leverde hem behalve een hoop gouden platen ook een Brit Award op. In Engeland werd ‘Never gonna give you up’ de meest verkochte single van 1987. Intussen is de bijbehorende video de mijlpaal van 1 miljard views op You Tube gepasseerd. Met ‘Never gonna give you up’ weet Astley zich elk jaar verzekerd van een notering in de TOP 2000 van NPO Radio 2.

Onder de ‘paraplu’ van Stock, Aitken & Waterman scoorde Astley eind jaren 80 de ene wereldhit na de andere. Zoals met ‘Whenever You Need Somebody’ en ‘When I Fall In Love’. Rond 1990 brak Astley met Stock, Aitken & Waterman. Hij scoorde in 1991 nog één grote hit met ‘Cry for help’. Astley heeft ongeveer 40 miljoen platen wereldwijd verkocht. In 2018 verscheen Rick’s laatste album ‘Beautiful life’, dat in Engeland de zilveren status behaalde.

 
Translate »
Share This