• Twitter
  • Facebook

Credits: You Tube

Richard Tandy, toetsenist van Electric Light Orchestra is op 76-jarige leeftijd overleden. Frontman Jeff Lynne maakte dat nieuws gisteren bekend op X: “Met groot verdriet deel ik het nieuws dat mijn langdurige samenwerkingspartner en dierbare vriend Richard Tandy is overleden. Hij was een bijzondere muzikant en vriend en ik zal de levenslange herinneringen altijd koesteren. Ik stuur al mijn liefde naar Sheila en de familie Tandy.”  In het overlijdensbericht meldde Lynne de doodsoorzaak niet, maar Richard Tandy was al langere tijd ziek.

Richard Tandy kwam de ELO versterken toen in 1972 het debuutalbum al was verschenen. Richard stapte vervolgens van gitaar over naar toetsen omdat daar een plekje was vrijgekomen. Tijdens alle personeelswisselingen die de ELO heeft gekend, vormde Tandy samen met Lynne en drummer Bev Bevan de ruggengraat van de band uit Birmingham.

Naast de piano, piano bediende Tandy zich van een Minimoog-synthesizer, een elektrische piano van Wurlizter, de clavinet en een Mellotron. Met hem had de band hits als Can’t Get It Out of My Head, Don’t Bring Me Down, Evil Woman en Livin’ Thing en ook ‘Mr. Blue sky’.

Op ‘Mr. Blue sky’ is Tandy zelfs te horen. Hij leverde de robotstem af, die op deze pop classic is te horen.  Zijn stem werd er vervormd door een vocoder, wat het nummer de mysterieuze robotklanken gaf. In de eighties viel de band na een laatste contractueel verplicht uit te brengen album uit elkaar. Na de eeuwwisseling blies Lynne de formatie weer nieuw leven in, waarbij ook Richard Tandy terugkeerde. Nieuwe hits bleven uit, maar de ELO klassiekers blijven geliefd.

Vorige maand had Lynne nog aangekondigd nog één reeks optredens van ELO te gaan geven, het is niet bekend wat dit nieuws voor die Over and Out-tour betekent.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This