Vandaag viert René van Collem zijn 58e verjaardag. Hij werd bekend als drummer van Doe Maar, waarmee hij in eerste instantie van 1981 tot eind 1982 speelde om pas in 2011 weer terug te keren. Eind 1981 sloot René van Collem zich op 19-jarige leeftijd bij Doe Maar aan; hij verving de opgestapte drummer Carel Copier. Van Collem drumde gelijk het nieuwe Doe Maar-album ‘Doris Day en andere stukken’ in.

Aanvankelijk functioneerde Van Collem goed in de band, maar na verloop van tijd ontstonden er spanningen, onder meer door het leeftijds- en cultuurverschil tussen de jonge Amsterdammer en de overige, Brabantse bandleden. Ook de Doe Maar-hype die ontstond, deed Van Collem geen goed. “Met 32 jaar waren ze drie keer op de radio geweest. Daarna barstte de heksenketel los en liep ik vast… Ik had geen begeleiding. Het was voor ons allemaal nieuw. Ik voelde me een buitenstaander. Ernst, Henny en Jan Hendriks, de gitarist, kwamen uit Brabant. Ik was de jonge Amsterdammer.”

Een andere complicerende factor was het heroïnegebruik van Van Collem. In mei 1982 werd hij vervangen door Jan Pijnenburg. Deze raakte echter na één optreden zwaargewond door een auto-ongeluk en Van Collem nam weer plaats achter het drumstel totdat Pijnenburg was hersteld. Dit duurde tot eind 1982, waardoor Van Collem ook op het vierde studioalbum van Doe Maar, ‘4us’, drumde en met de band toerde, waarbij zij een bezoek brachten aan onder meer Pinkpop ’82. Van Collem ontving een Edison voor zijn drumwerk bij Doe Maar.

 

 

 
Translate »
Share This