Vandaag viert Reinhard Mey zijn78e verjaardag. Je kent deze Duitse zanger en liedjesschrijver vooral van zijn eerste hit ‘Gute Nacht, Freunde’, al was dit niet eens zijn grootste hitparade succes. Maar het refrein van dit nummer wordt al sinds 1976 als herkenningsmelodie voor het Nederlandse radioprogramma Met het oog op morgen gebruikt. Dit liedje was afkomstig van zijn album ‘Mein achtel Lorbeerblatt’.  Het nummer ‘Gute Nacht, Freunde’ was in 1972 door hem geschreven onder pseudoniem Alfons Yondraschek. Het was bestemd voor Inga und Wolf, een Duits duo. Zij . Dat namen dat jaar namens West-Duitsland deel aan het Songfestival in Edinburgh. ‘Gute Nacht Freunde’ sneuvelde echter al in de Duitse voorronden.

Reinhard maakte er een hit van: het bereikte de 14e plaats in de Nederlandse Top Veertig.  Twee jaar later pas maakte het radioprogramma Met het Oog op Morgen van het refrein van het liedje hun tune.  Het radioprogramma koos voor Reinhard Mey, omdat hij in die jaren een populaire artiest was en het liedje het echte late avond-gevoel had, waar dit programma naar op zoek was. ,,Maar het was absoluut niet de gedachte dat het nummer 40 jaar later nog elke avond te beluisteren zou zijn,’’ vertelt Marion van de Wouw, hoofd eindredactie van NOS Radio.

De grootste hit van Mey volgde op ‘Uber den Wolken’, dat bleef steken in de Tipparade. Mey wist in 1975 zijn grootste hit te scoren met een Nederlandstalig nummer: ‘Als de dag van toen’. De Nederlandse tekst was afkomstig van Karel Hille.  Mey schreef het nummer een jaar eerder, maar dan in het Duits: ‘Wie vor Jahr und Tag’. Met de Nederlandstalige versie behaalde hij de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig.   

De gelijknamige LP ‘Als de dag van toen’ werd ook een groot succes.  Het bereikte in het najaar van 1975 de eerste plaats van de LP Top 50, bleef vijf weken nummer 1 staan en de LP kreeg uiteindelijk dubbel platina, de enige dubbel-platina plaat uit de lange carrière van Reinhard Mey. Het nummer werd in 1997 gecoverd door Mama’s Jasje met frontman Peter Vanlaet. Het stond 26 weken in de Belgische hitlijst, met een tweede plaats als hoogste notering. 

 
Translate »
Share This