• Twitter
  • Facebook

Credits: Warner Bros

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor ‘Give It Away’ van Red Hot Chili Peppers. Het nummer werd geschreven door de Californische band voor het vierde album ‘Blood Sugar Sex Magik’ uit 1991. Het was de tweede singel van de plaat, na ‘Under The Bridge’. Met deze track scoorde de groep in Nederland hun eerste succes: het werd zelfs een nummer 1 hit. Met ‘Give it away’ hadden de Peppers veel minder succes, want de singel stond vijf weken in de Tipparade, zonder daarna een hitnotering te halen in de Nederlandse Top 40.

‘Give it away’ heeft een markante gitaarsolo van John Frusciante, die achteruit is opgenomen.  Anthony Kiedis liet zich voor het nummer inspireren door de Duitse zangeres Nina Hagen, met wie hij in ’83 een korte affaire had. Toen hij haar complimenteerde met één van haar jasjes, stond Hagen erop dat hij het kledingstuk aannam. Het weggeven van spullen zorgt voor goede energie, aldus de zanger. ‘Give It Away’ werd geschreven met deze insteek. “Hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt, dus waarom zou je het niet allemaal weggeven?”

‘Give It Away’ werd dan wel geen hit in Nederland, maar de singel was goed voor een Grammy. Met deze track versloegen de Peppers onder andere Smells Like Teen Spirit van Nirvana en Pearl Jams Jeremy – en groeit uit tot een Peppers-klassieker.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This