• Twitter
  • Facebook
Credits: Angela George, Wikipedia

Vandaag viert Ray Erskine Parker jr zijn 69e verjaardag. Gefeliciteerd! De Amerikaans keen we als sol zanger. Maar ook vormde hij met Jerry Knight, Larry Tolbert, Darren Carmichael, Charlie Fearing en Arnell Carmichael de groep Raydio. Behalve diverse Amerikaanse hits scoorde de band ook drie hits in Nederland waarvan er twee de top 10 behaalden waaronder ‘You can’t change that.  Ray Parker jr. begon zijn muziekcarrière als basgitarist. Hij trad op met Stevie Wonder, The Tempations en verschillende andere Motown-acts. Ook werkte Parker jr. mee aan Wonder’s albums Talking Book en Innervisions.  

In 1977 krijgt Ray Parker jr. bij platenlabel Arista een contract.  Zo vormde hij in 1977 zijn eigen R & B band Raydio. Het eerste album Raydio levert in Nederland de hit ´Jack and Jill´ op. De drie volgende jaren brengt de band ieder jaar een nieuw album uit. De singles ‘You can’t change that’ (1979) en ‘A woman needs love’ (1981) bereiken in Nederland de top tien.

In 1982 ging Parker solo, wat in 1984 resulteerde in een wereldwijde hit met Ghostbusters uit de gelijknamige speelfilm. Parker Jr. werd door de producers van de film benaderd voor het maken van de intromuziek. Dat gebeurde onder tijdsdruk, want hij kreeg maar enkele dagen de tijd. Ray Parker Jr. had moeite om de titel op een pakkende manier te verwerken in een song, totdat hij een reclamefilmpje op tv zag. Dat inspireerde hem om van het lied een soort semi-jingle te maken waarin het Ghostbusters bedrijf uit de film wordt aangeprezen. Met succes: de single bereikte de eerste plaats in Amerika.

Naderhand werd Parker aangeklaagd door Huey Lewis & the News, die beweerden dat hij de melodie van zijn lied had overgenomen van hun nummer “I Want a New Drug”. Bekend is dat er uiteindelijk een schikking is getroffen voor een onbekend bedrag. ‘Ghostbusters’ behaald in de Nederlandse Top Veertig de vierde plek en werd voor Ray zijn grootste hit. In 1987 probeerde hij het nogmaals met I don’t think that man should sleep alone en Over you (een duet met Nathalie Cole).  In 2014 kreeg Parker een ster op de Hollywood Walk of Fame.

 
Translate »
Share This