Randy Newman viert vandaag zijn 76e verjaardag. Newman groeide op in een muzikaal beroemde familie. Zijn ooms Alfred, Lionel en Emil waren gerespecteerde filmcomponisten. Zijn vader Irving schreef een song voor Bing Crosby. Newman werd op zijn zeventiende jaar professioneel songwriter voor een uitgever in Los Angeles. Toen hij met hulp van zijn vriend Lenny Waronker een platencontract bij Reprise kreeg, stopte hij als broodschrijver en richtte zich op een carrière als singer/songwriter.

Als zanger brak hij in Nederland definitief door in 1974 met zijn album ‘Good Old Boys’. Op dit vierde studioalbum behandelt Newman op zijn kenmerkende satirische bijtende manier thema’s als slavernij en racisme (Back On My Feet Again), de grote overstroming van de Mississippi in 1927 (Louisiana 1927) en armoede (Mr President). Ook het nummer ‘Birmingham’ staat op deze classic. Zijn grootste hit in Nederland verscheen drie jaar later: ‘Short People’.

Volgend jaar komt Randy Newman live spelen in TivoliVredenburg, Utrecht (1/6), Zuiderstrandtheater, Den Haag (2/6), Concertgebouw, Amsterdam (3/6), De Oosterpoort, Groningen (5/6), Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen (13/6) en Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven (14/6).

 

 

 
Translate »
Share This