Vandaag viert Randy Crawford haar 69e verjaardag. Gefeliciteerd! De Amerikaanse zong als kind al op school en in kerkkoren. Op 15-jarige leeftijd begon ze op te treden, begeleid door haar vader. Later werd ze zangeres en maakte in 1972 haar eerste single: ‘Knock on wood’. In datzelfde jaar trad ze voor het eerst op bij een concert in New York, samen met George Benson. Drie jaar later ontmoette ze Benson nogmaals en gaf samen met hem en Quincy Jones optredens.

Enkele van de liedjes die ze daar ten gehore bracht, verschenen op haar debuutalbum ‘Everything must change’. (1976) Dit album verscheen echter alleen in Amerika. De plaat bleek helaas niet commercieel succesvol. Toch betekende plaat wel het eerste opstapje naar iets groters. Want Crawford werkte voor het album samen met Joe Sample. Hij was afkomstig van de Amerikaanse jazz band The Crusaders. Met hen zou ze regelmatig gaan optreden. Toch was het aanvankelijk nog doormodderen, totdat in 1979 Randy gevraagd werd om de titelsong in te zingen voor het album ‘Street Life’ van The Crusaders.

Met deze single scoorde ze in Nederland een heuse hit. In ruil voor haar hulp, produceerden drie mannen van The Crusaders (Joe Sample, Wilton Felder en Stix Hooper) haar nieuwe album ‘Now we may begin’.  In Amerika reikte de plaat niet hoger dan de 180e positie in de Album chart. De singles van de plaat wilden daar ook niet scoren. Hoe anders was dat in Nederland, toen ‘One day I`ll fly away’ werd uitgebracht.  Randy belandde er op de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig. Maar ook in o.a. Engeland en België.  In totaal zal Randy zevenmaal de hitlijst in ons land bereiken. Zoals met ‘People alone’, ‘Rainy night in Georgia’ en haar andere top tien hit ‘Knocking on heaven`s door’(met Eric Clapton en David Sanborn.  Haar laatste album was ‘No regrets’ uit 2008.  Crawford geeft nog steeds concerten.

 
Translate »
Share This