Op 4 februari 1984 komt Queen binnen in de Daverende Dertig met ‘Radio gaga’.  Deze single werd geschreven door de drummer Roger Taylor en zou de eerste plaats gaan behalen in deze hitlijst en overigens ook in de Nederlandse Top Veertig. Roger werd geïnspireerd voor het schrijven van het nummer, toen één van zijn jonge kids zoiets als ‘ga ga’ brabbelde. De song is een ode aan de radio, volgens Taylor (toen al) een uitstervend medium.

‘Radio gaga’ gaat over de opkomst van de populariteit van de televisie als medium, wat ten koste gaat van de radio. Taylor vond voor het nummer onder andere ook inspiratie in het nummer ‘Video Killed the Radio Star’ van The Buggles. In eerste instantie was ‘Radio gaga’ bedoeld voor een soloalbum, en is het geschreven met een synthesizer en drumcomputer. Maar de overige bandleden zagen heel veel potentie in het nummer! De groep bedacht, dat met dit nummer ze wel weer eens uit hun dip konden komen na het minder succesvol uitgevallen ‘Hot space’ album (1982) En zo was het ook!

John Deacon schreef een baslijn en Freddie Mercury polijstte het nummer verder. En zo belandde ‘Radio Ga Ga’ op het Queen album ‘The Works’ en: de band was helemaal terug! Het nummer werd vergezeld van een bijzondere video, waarin beelden waren te zien van de speelfilm Metropolis (1926)  Ook een leuk weetje: Lady Gaga liet zich voor haar artiestennaam inspireren aan de titel van deze nummer 1 hit!

 
Translate »
Share This