• Twitter
  • Facebook
Foto: KRLA Beat & Beat Publications, Inc. , wiki

Op 10 juni 1967 komt Procol Harum op nummer 1 binnen in de Parool Top 20 met ‘A Whiter Shade Of Pale’. Dat was één week eerder dan in de Veronica Top Veertig! Het nummer van de Engelse groep groeit uit tot een regelrechte klassieker en behaalt de eerste plaats in de Parool Top 20. Best bijzonder: in 1972 staat ‘A whiter shade of pale’ opnieuw op de eerste plaats in Nederland.  De muziek van ‘A whiter shade of pale’ is geïnspireerd op een stuk van Bach (aria op de g snaar).  Het nummer is geschreven door Gary Brooker (eerder dit jaar overleden aan de gevolgen van kanker) en Keith Reid.

Het tweetal schreef het nummer al in 1966. De tekst van ‘A whiter shade of pale’ was gebaseerd op een eeuwenoud Engels gedicht. De titel had Reid naar eigen zeggen gehoord tijdens een feestje, toen één van de gasten tegen zijn vrouw zei dat ze er nog bleker uitzag dan normaal (‘A Whiter Shade Of Pale’). Brooker zou voor de muziek geïnspireerd zijn door een mix klassieke muziek en pop. Met name door de ‘Wachet Auf, Ruft Uns Die Stimme’ van Sebastian Bach. Ook Percy Sledge`s classic “When A Man Loves A Woman” zou van invloed geweest zijn.

Toch zat het allemaal een tikkeltje anders. De organist van Procol Harum had ook een vinger in de pap bij de totstandkoming van ‘A whiter shade of pale’, maar dat werd niet erkend. Tot Matthew Fisher een rechtszaak aanspande in 2006. En: hij won!  Het Engelse hooggerechtshof bepaalde dat Matthew Fisher recht had op 40% van de auteursrechten van “A Whiter Shade Of Pale” van Procol Harum. Het proces kreeg veel aandacht, want het werd door andere popmusici als proefproces gezien.

 
Translate »
Share This