Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we bij Hitzound stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 2 november 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘Controversy’ van Prince.

Prince stond bekend als een zeer productieve workaholic en een vernieuwer in de popmuziek. Hij verkocht bij leven meer dan honderdvijftig miljoen singles en albums, won zeven Grammy Awards, een Oscar voor het lied ‘Purple Rain’ en een Golden Globe. Met zijn tweede album ‘Prince’ brak hij in 1979 door in Amerika. Het nummer ‘I Wanna Be Your Lover’ werd zijn eerste Amerikaanse hit en bereikte de 11e plaats.

Op zijn derde album ‘Dirty Mind’ verwierf Prince een grote schare nieuwe fans, omdat hij zijn sound drastisch had gewijzigd in een soort mengelmoes van funk en new wave, met seksueel getinte teksten. De eerste tekenen van een commerciële doorbraak in Europa kwamen met het album ‘Controversy’, dat uitkwam in oktober 1981. Het thema seks blijft duidelijk aanwezig, maar ook onderwerpen als politiek en religie krijgen meer aandacht. Met de single ‘Controversy’ scoorde Prince zijn eerste hit in de Nederlandse Top Veertig; de eerste van een lange rij aan successen. De single behaalde de 27e positie. ‘Controversy’ gaat over de speculaties over Prince uit die tijd, zoals zijn seksualiteit, geslacht, religie en raciale achtergrond, en hoe de zanger al die nieuwsgierigheid naar hem maar niet kon begrijpen.

 
Translate »
Share This