Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij alle opeenvolgende keuzes van de DJ, dat met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was op de Nederlandse radio. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 30 maart 1981 viel de keuze van Frits Spits op ‘Love can break your heart’ van Powerplay.  Daarmee valt de groep al in een pril stadium van hun bestaan met de neus in de boter. Want Jan van der Meij (ex-Vitesse) richtte samen met ex-Valley of Dolls-leden Leon Klaasse (drums) en Peter van Straten (bas) één jaar eerder Powerplay op.

Golden Earring neemt de groep drie maanden mee op sleeptouw als voorprogramma van hun tournee. De debuut single ‘Love Can Break Your Heart’ bereikt de Nederlandse Top Veertig, al was een uiteindelijk 39e positie wel heel magertjes.  In 1982 komt Powerplay`s debuut plaat ‘Avanti’ uit.   De LP ontvangt alom lovende kritieken. De plaat bevat naast ‘Love can break your heart’ ook de singles ‘Make It Alone’ en ‘Magic’, die ook de Nederlandse Top Veertig bereiken. Powerplay toert dat jaar, 1983, als voorprogramma door Europa met The Go-Go`s. 

In de loop der jaren volgen vele bandwisselingen en verschillende platen, zoals ‘Hypnotized’ in 1992, dat geproduceerd werd door George Kooymans en John Sonneveld. De opvolger, het album ‘So hard to break a bad habit’ krijgt goede kritieken, maar de verkoop valt tegen.  In 2013 vierde Powerplay hun 30-jarig bestaan met de uitgave van ‘Radio Harlem’, hun eerste plaat sinds tien jaar.

 
Translate »
Share This