Polle Eduard viert vandaag zijn 73e verjaardag. Gefeliciteerd! De Nederlandse muzikant en zanger was er als de kippen bij in de muziekwereld. Al op 16-jarige leeftijd maakte hij deel uit van Tee Set. Lang duurde dat niet, want in 1967, nog voor de groep haar Amerikaanse doorbraak beleefde, vertrok Polle samen met Hans van Eijck. Ze vormden de nieuwe band After Tea. Nog in datzelfde jaar bereikten ze met de flower power single “Not Just A Flower In Your Hair” de top 10 van de Veronica Top Veertig.

In 1968 had After Tea onder het pseudoniem De Martino’s een grote hit met de draak “Moest dat nou”, een parodie op de muziek van De Heikrekels. Het werd het eerste bewijs dat Eduard goed uit de voeten kon met het populaire Nederlandse repertoire. In 1971 formeerde hij de Nederlandse rockband Drama, dat twee jaar stand hield.

In 1973 besloot Eduard om solo te gaan. Eduard ging zich toerleggen op het schrijven van nummers. Zo schreef Eduard samen met Peter Koelewijn de top 10 hit “Honkie-tonkie Pianissie” van Nico Haak. Later schreef hij ook nummers onder zijn eigen naam. Peter Koelewijn produceerde in 1979 ook Eduards solo single “Ik wil jou”, dat de Nederlandse Top Veertig bereikte. Met de pas opgerichte Polle Eduard band trok hij vervolgens het land door.

Begin 1980 verschijnt het album Polle, dat een redelijk succes werd. Toch neemt langzamerhand het succes af. De single ‘Cecilia’, met Jan Lohman, komt niet verder dan de Tipparade. In 1983 kwam de LP ‘Onderweg … hoezo? uit, waarop hij o.a. samenwerkte met Henny Vrienten. Hij schreef de single ‘Ha, ha, ha, ha’. Later werkte Eduard onder andere met Hans Vermeulen, Chris Hinze en Jody Pijper. In 1987 nam hij met de Polle Eduard Band nog het album ‘De andere kant van de schaduw’ op, dat het duet Alleen Jij met Jody Pijper bevatte.

Samen met Hans Vermeulen richt Eduard The Rest op. The Rest neemt één album op, hiervan worden twee singles getrokken. Als Hans Vermeulen in 1995 naar Thailand vertrekt, betekent het einde van de groep. Een jaar later voegt Polle zich bij Pur Sang, de begeleidingsband van Rob de Nijs. Daarnaast was hij bezig met het produceren van een nieuwe Nederlandstalige soloplaat.  Polle Eduard treedt nog steeds op. Zoals in 2019 met Rudy Bennett, Maarten Spanjer, Specs Hildebrand, Theo van Es en The Motions in de Beatshow.

 
Translate »
Share This