Op 3 januari 1970 kwam Piet Römer binnen in de Veronica Top Veertig met ‘Het zal je kind maar wezen’. Hij deed het niet alleen, maar samen met Adele Bloemendaal en Leen Jongewaard. Dit liedje kwam uit de immens populaire Schaep met de 5 pooten.  De TV serie startte op 24 oktober 1969 en sloeg meteen in als een bom. Het speelde zich af in de gelijknamige bruine kroeg in de Amsterdamse Jordaan.  Eli Asser bedacht deze gezellige serie met kastelein Beertje, zijn hulp Lukas en buurvrouw Tante Door.

Harry Bannink schrijft de liedjes voor `t Schaep, waarvan er drie de Veronica Top Veertig bereiken: ‘We Benne Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen, Niewaar?’, ‘Het Zal Je Kind Maar Wezen’ en  Als Je Mekaar Niet Meer Vertrouwen Kan’. De stamgasten leverden in de kroeg ongezouten commentaar op de veranderende gewoontes en lossere zeden. (Een vrouw mag maar wat graag een doorkijkbloes dragen van de mannelijke stamgasten, maarre . . .  “Het zal je kind maar wezen!!”.) De single bereikt de vijfde plaats in de Veronica Top Veertig.

Toch telde de serie maar acht afleveringen Zeker werd er gedacht aan een vervolg, maar: er ontstaat helaas onenigheid tussen Eli Asser en Joes Odufré.  Het feest gaat niet door.  Dan is vervolgens de KRO ook nog zo dom om de banden van ´t Schaep met de 5 Pooten wissen; alleen een compilatie van de liedjes bleef voor het nageslacht bewaard.  In 2006 startte de KRO in samenwerking met IdtV aan een nieuwe versie, waarvoor de originele scripts van Eli Asser zijn bewerkt door Frank Houtappels.

 
Translate »
Share This