Phil Spector is vandaag 81 jaar geworden. Echt vieren is er niet bij: hij zit al jaren in de gevangenis vanwege de moord op de actrice Lana Clarkson. (2003) Op zijn vroegst komt Spector op zijn 88ste in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Phil Spector groeit in de jaren 60 uit tot één van de beroemdste producers uit de popgeschiedenis. Phil Spector was de uitvinder van deze werkwijze. Hij streefde naar een zo goed mogelijke beluisterbaarheid van popmelodieën op elke stereo-installatie, ook al was de kwaliteit hiervan nog zo slecht. Als referentie beluisterde hij zijn mixen op een autoradio.

Zijn grootste bijdragen leverde hij zonder twijfel door het produceren van andere artiesten waaronder The Ronettes, The Righteous Brothers, The Beatles, John Lennon en George Harrison. Gezegend met een absoluut gehoor leerde hij al snel hoe hij een opnamestudio kon gebruiken, eerst als leerling van Lester Sill en Lee Hazlewood in Arizona, en vanaf 1960 bij Leiber and Stoller in New York. In 1961 was hij weer terug in Los Angeles waar hij, opnieuw voor Sill werkend, aan een formidabele serie hits begon.

In dat jaar kwam Spector in contact met The Crystals. In de loop der jaren werd een groot aantal nummers opgenomen. Dat leverde vele hits op, zoals ‘Da Doo Ron Ron’ en ‘Then he kissed me’. Gaandeweg ontwikkelde hij een eigen sound, met veel extra drumwerk, koorzang en violen. Bovendien gebruikte Spector veel echo. Men noemde zijn geluid liefkozend ‘The wall of sound’.

Met The Ronettes werden ook successen geboekt. ‘Be my baby’ was hun bekendste hit. Spector trouwde met Ronnie Bennett, afkomstig van The Ronettes. Zij schreef na hun scheiding (1974} een boek, waarin de muziekproducer als een zonderling werd beschreven. Spector kwam nauwelijks naar buiten en woonde in een verduisterd huis. Spector werkte ook met gevestigde artiesten als Johnny Nash en Gene Pitney. In 1966 produceerde hij ‘River Deep, Mountain High’ voor Ike & Tina Turner, wat hij zelf als zijn beste werk beschouwde.

 
Translate »
Share This