Peter Gabriel viert vandaag zijn 71e verjaardag. Hij is bekend als een van de creatieve breinen van de rockgroep Genesis, als soloartiest en als bedenker en aanjager van vele grote projecten. Hij wordt gezien als een van de meest vernieuwende progressieve rockartiesten van de laatste decennia.  In 1967 richtte hij samen met Mike Rutherford, Anthony Phillips en Tony Banks de symfonische rockband Genesis op. Aanvankelijk was de band commercieel niet succesvol, hoewel Gabriel er alles aan deed om op te vallen met zijn extravagante kostuums tijdens live shows. Met de plaat ‘Selling England by the Pound’ (1973) was Genesis het echter raak. Strubbelingen tussen Gabriel en de rest van de groep tijdens de opname van het conceptalbum ‘The Lamb Lies Down on Broadway’ (1974) leidden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel in 1975.

Zijn eerste soloalbum ‘Peter Gabriel’ werd opgenomen in Toronto in 1976 en werd uitgebracht in februari 1977. Het leverde hem een dikke internationale hit op met het nummer ‘Solsburry Hill’. Zijn derde album ‘Melt’ bereikte in Engeland de eerste plaats van de album chart. Daar stonden o.a. de classics ‘”Games Without Frontiers” en “Biko” op. Zijn uit 1986 daterende album ‘So’ werd zijn meest legendarische ooit. De single ‘Sledgehammer’ won in 1987 maar liefst negen MTV Video Music Awards.

En dan Kate Bush. Met haar maakte Peter zijn grootste hit. (1986) Het subtiele ‘Don`t Give Up’ bereikte de 4e plaats in de Nederlandse Top Veertig.  Ook de single en Alarmschijf ‘Steam’ werd een groot succes. In 2010 trad Gabriel als lid van Genesis toe tot de Rock and Roll Hall of Fame, in 2014 was het zijn beurt om ook als solo artiest toe te mogen treden tot de Rock and Roll Hall of Fame. In 2010 verscheen Gabriel`s album ‘Scratch My Back’, gevolgd door ‘And I’ll scratch yours’ in 2013: zijn achtste en (voorlopig) laatste. Met Sting deed Gabriel in 2016 een uitgebreide Amerikaanse tour.

 
Translate »
Share This