• Twitter
  • Facebook
Foto: Theo Blonk, Wikipedia

Terug naar 9 april 1977! Op deze dag ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Solsbury hill’ van Peter Gabriel. Het nummer van de Britse muzikant gaat over een spirituele ervaring op de heuvel Solsbury Hill in Somerset (Engeland). Dit is een heuvel in de nabijheid van Bath, een plek waar volgens de overlevering koning Arthur een historische veldslag zou hebben uitgevochten. In zijn jeugd wandelde Gabriel vaak door dit gebied. Het nummer is afkomstig van zijn titelloze eerste elpee.  

Peter Gabriel schreef ‘Solsbury hill’ na zijn vertrek uit Genesis, waarvan hij sinds het ontstaan van de band de leadzanger was. De song beschrijft, tussen de regels door, zijn vertrek bij Genesis. ‘Solsbury hill’ is opgebouwd rondom een 7/4 maat en bij ieder couplet voegt hij een instrument toe.

‘Solsbury Hill’ was zijn debuutsingle. Het nummer is gebruikt in diverse speelfilms, bijvoorbeeld in de soundtrack van Vanilla Sky uit 2001 en In Good Company uit 2004. Daarnaast is de song door verschillende artiesten gecoverd, zoals Dave Matthews, Erasure en Sarah McLachlan. De versie van Peter Gabriel werd in Engeland bekroond met een gouden plaat. In de Nationale Hitparade behaalde ‘Solsbury hill’ de 13e plaats. In 1990 werd de single opnieuw uitgebracht en behaalde wederom deze hitlijst.

 
Translate »
Share This