• Twitter
  • Facebook

Foto: Egghead06, Wikipedia

Vandaag viert Pauline Black haar 69e verjaardag.  Gefeliciteerd! Ze is, behalve actrice en radiopresentatrice, vooral bekend als frontvrouw van de skaband The Selecter. Black begon met covers van artiesten als Bob Dylan en Joan Armatrading voordat ze besloot om een reggaeband te beginnen. Dit leidde ertoe dat Pauline zich in 1979 aansloot bij The Selecter. Ze scoorden hun grootste hits met ‘On My Radio’ en ‘Missing Words’.

Het begon in 1977 met een instrumentaal nummer opgenomen door gitarist Neol Davies, trombonist Barry Jones en de latere Specials-drummer John Bradbury. Toen die laatste band in 1979 een B-kantje nodig had voor debuutsingle ‘Gangsters’ werd deze toegeschreven aan de dan nog fictieve band ‘The Selecter’. BBC-dj John Peel draaide beide kanten van de single waarna Davies razendsnel alsnog een band oprichtte: The Selector. Het jaar 1980 leverde de top tien hit ‘On my radio’ op, dat werd opgevolgd door ‘Missing words’, dat een bescheiden succes werd.

In 1981 verliet Black deze band die vlak daarna uit elkaar ging. Daarna ging ze solo. Ze bracht muziek uit en werd daarnaast TV presentatrice. Ook ging ze acteren. Zo speelde ze Cleopatra en Billie Holiday; die laatste rol leverde haar een Time Out Award op voor Beste Actrice. In 2011 bracht Black haar biografie Black By Design uit en vormde ze een nieuwe Selecter met zanger Arthur ‘Gaps’ Hendrickson uit de oorspronkelijke bezetting. Black bezit nu de rechten op de groepsnaam.  In 2017 verzorgde Black enkele gastoptredens tijdens de Humanz-tournee van Gorillaz. Het jaar 2022 begon voor Pauline spectaculair: op 1 januari werd ze geridderd tot Officer of the British Empire.

F

 
Translate »
Share This