Vandaag viert Paul Weller zijn 64e verjaardag. Gefeliciteerd! De Britse muzikant en singer-songwriter brak door met The Jam en scoorde daarna met even hard door met The Style Counsil. Maar ook solo stond hij zijn mannetje. Weller groeide op als zoon van Ann (schoonmaakster) en John Weller (taxichauffeur, amateurbokser, bouwvakker). Hoewel de familie het niet breed had, zetten zijn ouders alles op alles om hem te geven waar hij om vroeg. Als tiener ontdekte Weller The Beatles en raakte hij geïnteresseerd in de Modcultuur.

Met The Jam scoorde hij dikke hits in Engeland. Zo werd ‘Going underground’ in 1980 daar de eerste nummer 1 hit van de band. Met ‘A Tow Called Malice’ scoort The Jam een internationale hit; het nummer behaalde ook de Nederlandse hitlijsten.  Weller ontwikkelt tegen het einde van The Jam periode een fascinatie voor Motown en soul. Dat vormt de opmaat naar de Style Council. ‘My Ever Changing Mood’ en ‘Shout To The Top’ zijn enkele van hun hits. In 1989 houdt de band op te bestaan en gaat hij solo verder.

In 1991 komt zijn eerste solo album ‘Into tomorrow’ uit. Later volgen ‘Wild wood’ (de titeltrack wordt gebruikt voor een bierreclame) en ‘Stanley Road’.  Samen met Noel Gallagher (Oasis) wordt Weller door de Britse pers gezien als de man die halverwege de jaren negentig de Britpop nieuw leven inblaast.  Meer albums volgen: As Is Now, Catch Flame (live) en 22 Dreams uit. Wake Up Nation (2010) en Sonic Kicks (2012).   Het nummer ‘You Do Something To Me’ werd zijn grootste solo hit. In 2018 kwam zijn laatste album uit: ‘True meanings’.

 
Translate »
Share This