Vandaag viert Paul Rodgers zijn 71e verjaardag. Je zou de Britse zanger kunnen kennen van bands zoals Free, Bad Company tot zijn samenwerking met Queen + Paul Rodgers.  We nemen een duik terug naar 1968. Dat was het jaar waarop Paul zijn debuut maakte als zanger/songwriter van de band Free. Twee jaar later brak deze band door in Nederland met de hit ‘All Right Now’.  Met deze rocktrack scoorde de groep niet alleen een Alarmschijf, maar ook de 9e plaats in de Veronica Top Veertig. Ook ‘Wishing Well’ is een classic van Free.

Na het succes van Free kwam Rodgers in een ander succesvolle band terecht: Bad Company. Behalve uit Paul Rodgers (zang) en Simon Kirke (drums) van voorheen Free, bestond de hardrock groep uit Mick Ralphs (gitaar) van Mott the Hoople en Boz Burrell (basgitaar, overleden 2006) van King Crimson. Bad Company kende vooral grote successen in de jaren 70 (onder meer met de internationale hits “Can’t Get Enough” en “Feel Like Makin’ Love”). In Nederland waren dit overigens geen hits: alle genoemde songs struikelden in de Tipparade.  De band kende een groot aantal wisselingen. De band had hetzelfde management als Led Zeppelin.  In 1982 besloot Rodgers echter meer tijd aan zijn familie te besteden en verliet de band.

In 1984 keerde Paul Rodgers terug met ‘Cut Loose’, een solo plaat. Kort na dat album besloot hij samen met zijn goede vriend en oud-Led Zeppelin-lid Jimmy Page The Firm op te richten. Met The Firm maakte hij twee albums en deed hij twee tournees.  In 1999 vond de reünie van de originele bezetting van Bad Company met Rodgers plaats. Jammer genoeg was de reünie van korte duur.

Bad Company ging echter verder met Rodgers en Simon Kirke, maar zonder de originele leden Mick Ralphs en Boz Burrell. Rodgers kwam pas echt weer in de publiciteit toen eind 2004 bekendgemaakt werd dat hij in 2005 en 2006 op tournee zou gaan met Queen. De registratie van het concert in Sheffield werd uitgebracht als het album ‘Return of the Champions’. In 2008 volgde nog de plaat ‘The Cosmos Rocks’.  In 2009 kwam er een einde aan de samenwerking met Queen.

 
Translate »
Share This