Terug naar 5 augustus 1967! Op deze dag debuteert Patricia Paay in de Veronica Top Veertig met ‘Je bent niet hip’. Ze was toen pas zeventien lentes jong en werd als artieste nog aangeduid met alleen Patricia. ‘Je bent niet hip’ is een cover van  Ein neues Spiel, ein neues Glück’, dat gezongen werd door de Zweedse Siw Malmkvist. De oorspronkelijke schrijvers waren Joachim Heider en Martin Binder.Arrangeur was Wim Jongbloed, toen ook bekend van The Cats. De muziekproducent John Möring heeft onder de naam Otto Maske de Nederlandse tekst geschreven.

Het was niet haar eerste plaatje. Als allereerste liedje nam ze ‘No one can love you like I do’ op , maar het plaatje sloeg niet aan. Haar platenlabel EMI zei: “We willen toch Nederlands. We hebben een leuk liedje. Het heet “Je bent niet hip.” Patricia liep niet over van enthousiasme, gezien haar reactie: “Moet dat nou?”.  Patricia zei: “Ik zing het een keer door, dan ga ik naar huis. Ik vind er niks aan.”

Het nummer stond er zo op. Toen kwam Pierre Kartner (beter bekend als Vader Abraham) binnen en had nog een ideetje: “Leuk liedje is dat! Maar het heeft nog een tikje nodig.” En toen tikte hij met een stokje op een colaflesje er nog wat bij. Dat hoor je ook op het plaatje: “Je bent niet hip (tik) je bent niet knap (tik) je drinkt geen bier maar tomatensap.” ‘Je bent niet hip’ werd een knaller van een hit.  Paay: “Ik vond het vreselijk. Nachtmerries had ik ervan. Toen dacht ik: “Dit zal me nooit meer overkomen. Ik doe het voortaan alleen maar zoals ik het voel.”” (NRC) 

Het nummer bereikte de 12e plaats in de Veronica Top Veertig. Patricia Paay bracht de single in 1982 opnieuw uit.

 
Translate »
Share This