Oscar Benton is overleden.  De blues zanger stierf zondagavond in zijn huis op 71-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Dat heeft zijn management zojuist gemeld. Benton brak eind jaren zestig door met zijn Oscar Benton Blues Band. Er stond juist voor 2021 een comeback tournee gepland. Het heeft niet zo mogen zijn.  Hij was de oprichter van de Oscar Benton Blues Band. Deze band werd in 1968 tweede bij het Loosdrecht Jazz Concours, waarmee ze een platencontract verdienden.

In 1972 scoorde hij zijn eerste hit: ‘All I everneed is you’, een duet met Monica Verschoor. Ook de opvolger die hij met haar maakte, ‘Everybody’s telling me’ bereikte de Veronica Top Veertig. Zijn grootste hit werd ‘Bensonhurst blues’, dat hij in 1973 afleverde. Dit nummer was origineel geschreven en gezongen in 1971 door Art Kaplan. Destijds had Benton er een bescheiden succes mee, totdat het liedje in 1981 werd uitverkoren voor de speelfilm Pour la peau d’un flic met Alain Delon. In Frankrijk haalde ‘Bensonhurst blues’ een nummer één-positie in de hitparade. Het leverde hem een gouden plaat op.

In 1974 volgde Roll on sweet Mississippi, dat in de Tipparade bleef steken.  Toen zich daarna geen commerciële opvolger voor de hit aandiende, haalde Benton zijn oude band weer bij elkaar en keerde hij terug naar het bluescircuit, totdat gezondheidsproblemen hem rond de eeuwwisseling parten gingen spelen. Het afgelopen decennium werd hij vooral in Oost-Europa herontdekt.

 
Translate »
Share This