• Twitter
  • Facebook
Foto: Bert Verhoeff , Anefo, Wikipedia

Olivia Newton-John is overleden. De Brits-Australische zangeres en actrice overleed vandaag op 73-jarige leeftijd. Haar dood werd op haar officiële Facebook-account bekendgemaakt door haar echtgenoot John Easterling. Ze is “vredig ingeslapen, omgeven door familie en vrienden” in haar huis in Californië, schrijft hij. Olivia werd in Nederland vooral bekend dankzij haar hoofdrol in de film Grease, samen met John Travolta.  Meerdere nummers in de film, zoals ‘You’re The One That I Want’ en ‘Summer Nights’ werden mega successen.

Olivia werd geboren in de Britse stad Cambridge, maar verhuisde met haar familie naar Australië toen ze vijf was. In de jaren 60 keerde Newton-John terug naar Engeland. In 1970, op 21-jarige leeftijd, begon ze haar muzikale carrière in de groep Toomorrow. Deze naam was afgeleid van haar tweede met dezelfde naam. Hoewel deze groep geen commercieel succes werd, slaagde Newton-John er snel in een solocarrière te beginnen.

Ze scoorde haar eerste hit in 1971 met Bob Dylans compositie ‘If not for you’. Het nummer werd uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal. Het werd een grote hit in o.a. Australië, Amerika, Canada en Engeland. Ze had een relatie met Bruce Welch, gitarist van The Shadows, en trad op in de wekelijkse show van Cliff Richard. In 1974 werd Olivia verkozen om namens Engeland mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.  Met ‘Long live love’ eindigde ze op de 4e plaats.  Korte tijd later verhuisde ze naar Amerika. Ook daar kreeg ze een succesvolle zangcarrière. Ze scoorde er vijf nummer-1 hits en won vier Grammy Awards.

Als actrice kreeg Newton-John grote bekendheid in de film Grease (1978), waarin ze de hoofdrol vervulde naast John Travolta. De singles uit de film leverden en haar eerste hits op in Nederland, maar het werden dan ook gelijk enorme kassuccessen. ‘You`re the one that I want’ stond 9 weken nummer 1 in de Nederlandse Top Veertig en werd de Single van het Jaar. Ook haar solo hit uit de film ‘Hopelessly devoted to you’ bereikte de eerste plaats. In 1980 deed ze het nog eens dunnetjes over met ‘Xanadu’, de titelsong van de gelijknamige film uit 1980, waarin ze samen met onder anderen Gene Kelly en Michael Beck speelde. Ook de langspeelplaat van de soundtrack haalde de eerste plaats.

In 1992 kreeg ze te horen dat ze borstkanker had, maar daar genas ze van. Ze was daarna een fervent activiste voor onderzoek naar kanker en andere medische aandoeningen. Ook was ze een voorvechter voor milieu en dierenrechten. Uiteindelijk is Olivia overleden na een lange strijd tegen kanker.

 
Translate »
Share This