• Twitter
  • Facebook
Credits: Nationaal Archief, Anefo, Wikipedia

Op 5 februari, maar dan in 1972, komt ‘I`d like to teach the world to sing’ van New Seekers binnen in de Veronica Top Veertig. Een paar weken eerder was het liedje nog uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal.  Grappig hoe een jingle uitgroeit tot een single, want dat gebeurde er met dit nummer. In 1971 liet Coca Cola een reclameboodschap maken (Bill Backer van het bedrijf kwam op het idee), verpakt door The Hillside Singers. Zij mochten de wereld de frisdrank aanprijzen: “Buy the world a coke’. Billy Davis produceerde deze positieve boodschap van multiculturele hoop en liefde van de teenagers aan de wereld en het sloeg in als een bom.

De melodie was afgeleid van een eerdere jingle van Cook en Greenaway, namelijk “True Love and Apple Pie”, die eerder in 1971 werd opgenomen door Susan Shirley. The New Seekers mochten de single versie vertolken, hoewel The Hillslide Singers ook hun versie afleverden. De Australisch/ Britse groep, opgericht door Keith Potger, was een vervolg op The Seekers. Hun eerste single in oude-Seekers-stijl getiteld ‘Meet my Lord’ flopte. Halverwege 1970 onderging de groep een nieuwe transformatie, die met een commerciële poppy sound een andere weg insloegen.

Het eerste resultaat “Look what they`ve done to my song’ was de eerste hit. ‘Id like to teach the world to sing’ was de derde single en verkocht alleen al in Engeland bijna een miljoen exemplaren. Ook in Amerika bereikte dit nummer de top tien, al hadden ze daar meer concurrentie van The Hillside Singers. En hoe deed de single het hier? Het liedje bereikte de 28e plaats van de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This