Vandaag viert Neil Sedaka zijn 82e verjaardag. De Amerikaanse zanger vierde zijn hoogtij dagen in de jaren vijftig en zestig. Sedaka brak in 1958 door met The Tokens. In 1959 kwam hij met zijn eerste solo-album ‘Neil Sedaka’, om daarna twee jaar later Circulate uit te brengen. De eerste hit in Nederland was in 1959 “Oh! Carol’, dat o.a. ook succesvol gecoverd werd door de Blue Diamonds.  De zanger en componist zit intussen al meer dan dan 55 jaar in het vak en had heel wat hits op zijn naam gebracht, maar dan wel in het pré-Veronica Top Veertig tijdperk.

Zoals ‘Calender Girl’ en “Breaking Up Is Hard To Do” , waarmee The Partridge Family in 1972 een nummer 1 hit scoorden in Nederland. Andere grote hits van Sedaka waren ‘Love Will Keep Us Together” (ook succesvol gecoverd door Captain & Tenille) en de Amerikaanse nummer 1 hits ‘Laughter In The Rain’ en “Bad Blood”.

De Nederlandse gelegenheidsformatie Full House zong zijn ‘Standing on the inside’ in 1976 de Nederlandse Top Veertig in. Verder schreef hij tal van liedjes voor andere artiesten, waaronder Gene Pitney, Connie Francis, Tony Christie en ABBA. Voor ABBA schreef hij in 1972, bij de muziek van Benny Andersson en Björn Ulvaeus, de Engelse tekst voor wat later ‘Ring Ring’ werd als de Zweedse inzending van het Eurovisiesongfestival 1973.

 
Translate »
Share This