Vandaag viert Neil Finn zijn 64e verjaardag. Gefeliciteerd! Samen met zijn broer Tim was hij het bekendste bandlid van Split Enz uit Nieuw Zeeland. De band brak door in 1980 in Nederland met ‘I hope I never’. In Australië, Nieuw Zeeland, Engeland, Canada en Amerika gebeurde dat met de voorloper: ‘I got you’. Bleef deze steken in de Tipparade in Nederland, internationaal was dit een grote hit. 

In 1984 zou Split Enz hun grootste hit weten te scoren met ‘Message to my girl’. De band gaf in dat jaar aan ermee op te houden en gaven hun laatste toer Enz with a Bang.  Neil Finn zou de band Crowded House gaan vormen, die ook wereldwijd bekend werd. Met een platencontract van Capitol Records en producer Mitchell Froom maakte de band zijn eerste album en de succesvolste single ‘Don’t dream it’s over’, dat de derde plaats bereikte in de Amerikaanse Billboard in 1987.

Neil schreef ook alle nummers op het volgende album ‘Temple of Low Men’, dat in 1988 uitkwam. Daarna werkte hij samen met zijn broer aan het derde album ‘Woodface’. Broer Tim trad toe tot de band en ging mee op tournee. De single ‘Weather with you’ bleek een wereldwijd succes. In 1996 besloot Neil Crowded House op te heffen, en er werd een Greatest Hits-album uitgebracht met de titel ‘Recurring Dream’. Het werd tijd voor een solocarrière. Hij maakte zo`n handvol solo albums, waarvan ‘Out of silence’ (2017) de meest recente is. Ook heeft hij samen met zijn broer Tim albums uitgebracht onder de noemer Finn Brothers.

Eind 2006 besloot Neil de band weer nieuw leven in te blazen, en in 2007 bracht Crowded House, met nieuwe drummer Matt Sherrod, een reünie-album uit: ‘Time on Earth’. In 2010 volgde nog een album, ‘Intriguer’ en in 2021 kwam de band terug in een nieuwe line-up met het album ‘Dreamers Are Waiting’.

 
Translate »
Share This