Vandaag viert Neil Diamond zijn 80e verjaardag.  De man, die ‘beautiful noise’ produceert met zijn stembanden, kreeg meer dan zestig jaar terug het cadeau dat zijn leven zou veranderen. Hij kreeg op zijn zestiende verjaardag een gitaar! Het allereerste liedje dat hij schreef was ‘Hear Them Bells’ en was bestemd voor zijn toenmalige vriendin. Het duurde nog een jaartje of vijf voordat hij was uitgegroeid tot zanger, maar in 1962 sleepte hij zijn eerste platencontract binnen. Niet bij het minste label: Columbia Records. Vier jaar later scoorde Neil zijn eerste hit met ‘Solitary Man’, gevolgd door ‘Cherry, Cherry’.

Behalve zingen, ontpopte Neil Diamond zich ook tot succesvolle songwriter. Zo schreef  hij het nummer ‘I`m A Believer’ (1966), dat voor The Monkees hun enige nummer 1 hit werd in de Veronica Top Veertig. Nog zo`n pareltje schreef hij een jaar later: ‘Red Red Wine’. Het nummer was voor UB 40 in 1983 hun eerste nummer 1 hit, maar Neil Diamond schreef het en nam het ook zelf op. In 1969 stond Neil voor het eerst in de Nederlandse hitlijst met ‘Sweet Caroline”.

Een aantal van zijn grootste hits zijn “Cracklin’ Rosie”, ‘I Am, I Said’, ‘Song Song Blue’, ‘If You Know What I Mean’, ‘Long fellow serenade’ en ‘Beautiful Noise’. En niet te vergeten: zijn prachtige duet “You Don`t Bring Me Flowers” met Barbra Streisand! In 2011 is de singer-songwriter opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Het afgelopen jaar kwamm nog de verzamelaar ‘Classic Diamonds’ op de markt.

 
Translate »
Share This