• Twitter
  • Facebook

Credits: Rotation

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Bingo Players met:

Bintangs

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Bintangs. De groep werd in 1961 in Beverwijk opgericht door Frank (basgitaar, zang) en Arti Kraaijeveld (gitaar, zang) en Mijne Fernhout. De mannen speelden indorock maar gingen vanaf 1963 met het creëren van hun eigen stijl:  de zogeheten hoogoven sound, een ruige en rauwe rhythm & blues sound. De naam van de band betekent ‘sterren’ in het Maleis.

De Bintangs spelen live hun mannetje en bouwen zo een sterke reputatie op. In 1966 worden ze gevraagd om op te treden als voorprogramma van het Rolling Stones-concert in Den Bosch. Ook speelden ze in het voorprogramma van The Kinks. In deze periode brengen de Bintangs hun allereerste singels uit. Begin 1966 kwam de eerst single uit op het label van het blad Muziek Expres: You can’t judge a book by the cover van Bo Diddley. Er volgen er meer, maar deze halen geen notering in de Veronica Top 40.

Wanneer de Bintangs onder de hoede komt van Phonogram-producer Tony Vos (destijds de man van Veronica DJ Tineke), krijgen ze meer succes. Met de singel ‘Ridin’ On The L & N’ scoren de Bintangs hun eerste hit in de Veronica Top 40. Met de opvolger, het eigen nummer ‘Travelling In The U.S.A.’ behaalde de groep zelfs de top tien in Nederland.  In 1971 wisten de Bintangs ook met ‘I’m on my own again’ te scoren in de Veronica Top 40.

De Bintangs kregen te maken met veel personeelswisselingen tijdens hun carrière. In 1970 stappen Frank en Arti uit de groep en richtten de band Kraaijeveld op (hun achternaam). Met de singel ‘Mona Lisa’ had Kraaijeveld een bescheiden succes. Maar in 1974 zou Frank weer toetreden tot de Bintangs.  Samen met Gus Pleines, drummer Harry Schierbeek en gitarist Jack van Schie vormen de Bintangs een line-up die min of meer zo’n tien jaar wist stand te houden.

In 1975 was de groep succesvol met het in Engeland opgenomen album ‘Genuine Bull’. Het was hun enige LP die een hitnotering in de Nederlandse Album chart wist te scoren.  In 1985 vindt de band het tijd voor een sabatical. Er wordt een legendarisch ‘afscheidsconcert’ gegeven in Paradiso Amsterdam. Vier jaar later werd er een reünie gehouden en gaf de band twaalf concerten, één in elke provincie.

De reünie tour beviel zo goed, dat de band live blijft spelen en ook weer platen opneemt, zoals ‘Dynamite Night ‘(1996), die live werd opgenomen tijdens hun vijf uur durende concert in een uitverkocht Paradiso. Wanneer de Bintangs 45 jaar bestaan, brengen ze het album ‘Doc’ (2006) uit. In 2019 werden de Bintangs opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. Bintangs bestaat vandaag de dag uit Frank Kraaijeveld (bas en zang), Dagomar Jansen (zang, gitaar en mondharp), Burt van der Meij (drums) en Marco Nicola (gitaar, slide gitaar).

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01TRAVELLIN’ IN THE USA197009 wk. – 09
02RIDIN’ ON THE L & N196909 wk. – 12
03I’M ON MY OWN AGAIN197104 wk. – 32
04HE DIDN’T WANNA GO HOME197002 wk. – 35

De meest gestreamde song van Bintangs is ‘Travellin’ in the USA’ met zo’n 430.000 streams. Dat is zo’n 130.000 streams meer dan de nummer 2, te weten ‘Ridin’ on the L & N.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This