• Twitter
  • Facebook

Credits: Negram

Hitzound geeft een alfabetisch overzicht van de meest succesvolle Nederpop acts. Met de meest populaire Nederlandse zangers, zangeressen, bands en rappers vanaf 1965 tot nu. We vervolgen het Nederpop hit ABC archief na Bert Heerink met:

Big John Russell

In het Nederpop Hit ABC Dossier werpen we vandaag de spotlights op Big John Russell. Deze Surinaams-Nederlandse soulzanger werd vanwege zijn omvang liefkozend Big John en “King Size Russell” genoemd. Hij won als dertienjarige een talentenjacht in Suriname en werd er de “Surinaamse Elvis” genoemd. Een jaar later, in 1957 verhuisde hij met zijn familie naar Nederland. Ook in Nederland werkte hij aan zijn muziekcarrière en zo won hij in 1959 een plaatselijke talentenjacht.

Russell vormde daarna een band met onder meer Pierre van der Linden en Jan Akkerman en won met hen een tweede prijs in de “Muziekparade” van de VARA. De prijs werd uitgereikt door Conny Froboess, die Russell in contact bracht met een platenmaatschappij. In 1962 begon hij met het uitbrengen van platen onder de naam Big John Russell. Hij timmerde aan de weg als voorprogramma met onder anderen The Blue Diamonds en de Tielman Brothers.

In 1966 schreef Russell samen met Louis van Dijk de muziek voor de film Compromis. Het leverde hen een Zilveren Roos op, op het festival van Montreux.  Begin jaren zeventig werd Russell gevraagd een duet te zingen met de Britse zangeres Sue Chaloner. Het ging om het nummer ‘Swinging on a Star’, een cover van een dertig jaar oud nummer van Bing Crosby.  Deze werd uitgebracht onder de naam Spooky and Sue.

Oorspronkelijk zou Sue gekoppeld worden aan Big John Russell, maar diens vrouw verbood deze samenwerking. Zij wilde niet dat manlief ging toeren met zo’n knappe slanke jonge zangeres. De ‘oplossing’ werd dat Russell op de opnamen van de eerste nummers (o.a. ook ‘You talk too much’ en ‘I’ve got the need’) te horen is en Groeneveld diens rol voor zijn rekening nam bij optredens. Tijdens de vele optredens in het land werd het duo begeleid door de Amsterdamse band Mayflower. Samen met Chaloner nam Russell één album op onder de naam “Spooky and Sue”.

In 1976 had Russell een solo-hit met het nummer I Never Loved A Woman The Way That I Love You. Hij had ook een bescheiden hit met het nummer Hokie Pokie.

Russell overleed aan een hartstilstand in 2010.

Meest succesvol in de Nederlandse Top 40:

01SWINGING ON A STAR (Spookie & Sue)197416 wk. – 02
02I NEVER LOVED A WOMAN . . .197609 wk. – 08
03YOU TALK TOO MUCH (Spookie & Sue)197508 wk. – 07
04I’VE GOT THE NEED (Spookie & Sue)197506 wk. – 08
05HOKIE POKIE198106 wk. – 20

De meest gestreamde song van Big John Russell is ‘Swinging on a star’ met ruim 105.000 streams. Dat is zo’n 80.000 streams meer dan de nummer 2, te weten ‘I never loved a woman’.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This